Selectează o Pagină

Magazinul online AliExpress.com face parte din Alibaba Group, cel mai mare conglomerat de site-uri chinezesti in comertul electronic. Grupul a fost infintat in Hanghzou, in anul 1999 de 18 persoane cu o investitie initiala de 25 de milioane de dolari, in prezent avand mai mult de 22.000 de angajati. Alibaba Group ofera servicii de e-commerce, portaluri business to business (Alibaba), servicii de plata online si de vanzari cu amanuntul catre persoane fizice (portalul AliExpress.com), cloud computing, de principiu orice tine de servicii in online, lista fiind lunga astfel ca, pe scurt afacerile Alibaba fac ca aceasta companie sa valoreze undeva intre 55 si 120 de miliarde de dolari.

 

AliExpress in comertul online

 

Cum este pozitionat Alibaba fata de monstrii americani, Yahoo, E-Bay si Amazon ? Ei bine, de pe site-urile Alibaba s-au vandut in anul 2012 marfa de aproximativ 170 de miliarde de dolari. Ce reprezinta aceasta suma? Mai mult decat produsul intern brut al Romaniei! Mai mult decat vanzarile facute pe E-Bay si Amazon cumulate! În octombrie 2005, Alibaba Group a format un parteneriat strategic cu Yahoo!, iar 8 ani mai tarziu va cumpara chiar afacerile yahoo din China, portalurile detinute cat si serviciile de mail. Lansat în 2010, AliExpress.com este un serviciu on-line de vânzare cu amănuntul catre persoane fizice in principal, ce faciliteaza accesul cumparatorilor din practic intreaga lume (peste 220 de tari) de la producatorii chinezi de electronice, imbracaminte, incaltaminte, electrocasnice, pe scurt aproape orice.

 

Aliexpress: Platesc taxe vamale ?

 

NU! Nu platesti taxe vamale daca cumperi din China de pe AliExpress.com. Chiar daca, Romania fiind membra a Uniunii Europene impune taxe vamale la comertul cu China, la majoritatea produselor comandate nu se vor aplica taxe, daca pretul acestora este sub 100 de EUR. Mai mult decat atat, exista posibilitatea (este o regula de altfel) a impachetarii sau notarii produsului ca fiind gift (cadou) de catre firmele vanzatoare pe AliExpress.com, caz in care de asemenea nu veti intampina nicio problema la posta (unde se face vamuirea).

 

Aliexpress: Cat costa transportul?

 

Prin China Mail, majoritatea comenzilor de pe aliexpress.com vin cu transport gratuit oriunde in lume! Ce-i drept, dureaza. Desi se anunta o perioada intre 15 si 60 de zile calendaristice, de regula, majoritatea comenzilor de pe Aliexpress.com ajung in aproximativ 4 saptamani. Pentru o livrare in 3-5 zile ar trebui sa apelati la serviciile Swedish Air Mail, UPC sau DHL, insa pretul adaugat poate fi mare in comparatie cu valoarea cosului de produse. Ce este bine de stiut, este ca daca faceti o comanda de 5 produse, sunt sanse mari sa mergeti de 5 ori la posta sa ridicati cate un colet de fiecare data, in functie de vanzatorii de la care cumparati marfa de pe aliexpress.

La plasarea fiecarei comenzi, la adaugarea produselor in cos, atunci cand vizualizati pretul fiecarui articol, veti putea vedea pretul cu transportul inclus, daca acesta este gratuit (free shipping / free delivery) si ce alte optiuni de transport (gratuite sau cu plata) aveti. In cazul in care produsul nu v-a ajuns la posta in termen de 60 de zile lucratoare, aveti dreptul de a solicita returnarea banilor platiti.

 

 

Care sunt riscurile?

 

In afara de riscurile standard ce apar atunci cand cumperi online (imposibilitatea vizualizarii produsului, eventual a testarii) la tranzactiile de pe aliexpress apar cateva riscuri suplimentare: in cazul in care un produs cumparat de pe aliexpress doresti sa il schimbi, vei fi pus in fata unei probleme: costul transportului pana in China. Dar asta se intampla si cu Amazon si cam cu orice site serios de comert electronic din strainatate. Si totusi romanii cumpara extern, pentru ca acest risc insa este acoperit de catre vanzatorii seriosi, care lasa posibilitatea unei negocieri, un refund al banilor (partial) in functie de problemele produsului sau chiar trimiterea unui nou produs. Cat timp este un site ce are o interfata ce permite feedback al cumparatorului, evident ca vanzatorii aliexpress sunt interesati sa aiba un feedback cat mai mare si sa rezolve problemele aparute. Numeroase cazuri in care produsele platite nu au ajuns, au fost retransmise, pentru ca surpriza la posta sa te astepte doua pachete, desi ai platit doar unul. Pe scurt, riscurile sunt in mare parte aceleasi, daca cumperi de pe AliExpress.com, de pe amazon sau computergames, singurele variabile sunt: timpul de raspuns mai mare si non-sensul in cazul produselor mai ieftine sa le retrimiti inapoi la vanzator.

In ceea ce priveste plata pe AliExpress.com, veti beneficia de cele mai sigure optiuni, plata cu cardul de debit sau de credit (Maestro, Mastercard, Visa, Visa Electron securizate 3D Secure de catre banca dvs.) prin Western Union, Transfer bancar sau Web Money. Puteti face plata si cu cardul in lei, iar cursul de schimb va fi cursul bancii dvs. Securizati sunt atat cumparatorii (dvs.) cat si vanzatorii, Aliexpress actionand ca un escrow, o garantie a transferului, iar in ceea ce priveste cardul dvs. plata o veti face catre AliExpress.com nu catre vanzator, plata securizata online prin criptarea VeriSign SSL (cea mai sigura protectie online astazi).

In ceea ce priveste returnarea banilor sau anularea comenzii, exista si aceasta posibilitate in cazul in care ceva nu a fost in regula. Daca vanzatorul accepta, banii va vor fi returnati in 7-10 zile lucratoare. In cazul in care vanzatorul nu accepta un refund, aveti posibilitatea de a crea o disputa inainte de finalizarea comenzii, sa contactati vanzatorul si sa acordati feedback negativ. Sunt rare cazurile in care cineva poate afirma ca “a luat teapa”, ganditi-va ca la nivelul de comenzi ce se fac online pe aliexpress.com (am scris mai sus), vanzatorii cu feedback negativ nu vor mai putea sa isi deruleze business-ul online. Interesant este si faptul ca feedback-ul referitor la vanzator sau produs nu este cenzurat, posibilitatea de commenturi fiind acordata de aliexpress, si nu de vanzatorii de pe acest site.

 

Spor si inspiratie la cumparaturi

 

Pe AliExpress.com, produsele sunt impartite in categorii inteligente, fiindu-va destul de usor sa navigati printre ele. Cea mai mare problema insa este reprezentata de faptul ca va trebui sa cautati printre sutele, miile de produse asemanatoare (din cele cateva milioane in total pe site) daca va doriti sa gasiti exact modelul sau produsul perfect. Sortarea dupa pret insa works every time! Adaugati ingredientul feedback al celor ce au mai cumparat de la acelasi vanzator, fotografiile excesiv de detaliate si cu siguranta veti face o alegere buna. Pe parte de interactiune vanzator – cumparator, datorita formularelor de feedback, posibilitatilor de a deschide subiecte de discutie si control al comenzii (inclusiv tracking order), posibilitatea de chat online cu vanzatorul, AliExpress.com sta mai bine decat Amazon. Insa, nu uitati, pretul si calitatea conteaza! In cazul in care va doriti produse ce nu le gasiti la noi la preturi atragatoare si nu sunt articole pentru care calitatea este pe primul loc, va recomand portalul chinezesc de comert electronic.

noriel.ro