Selectează o Pagină

Romania este fara indoiala o tara a lacasurilor de cult, a unora dintre cele mai frumoase biserici si manastiri, care sunt vizitate in fiecare an de numerosi pelerini si turisti. De la biserici pictate in culori ce nu pot fi reproduse astazi la bisericile construite din lemn, de la bisericile sasesti fortificate la cele inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, de la monumente ale arhitecturii gotice la cele ale stilului bizantin ori brancovenesc, sutele de manastiri din tara noastra sunt cuprinse in nenumarate pagini si imagini ale spiritualitatii romanesti. Avem unele dintre cele mai frumoase manastiri si biserici, recunoscute in toata lumea. Va invitam sa le redescoperiti pe cele care ne fac mandri cu adevarat ca suntem romani in colajul video precum si in fotografiile de mai jos. Evident, daca doresti sa iti planifici un tur la manastirile si bisericile din Romania, informatiile de cazare si rezervarile prin booking sau Vola iti pot fi de mare, mare ajutor.

 

Bisericile pictate din Bucovina

 

Aflate in judetul Suceava, cele opt biserici pictate din nordul Moldovei – Bucovina – au intrat in patrimoniul mondial al UNESCO. Sapte dintre ele – Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet – fac parte din patrimoniul mondial inca din 1993, in timp ce Manastirea Sucevita a fost inclusa in anul 2010. Bisericile au fost construite la sfarsitul secolului al XV-lea si in secolul al XVI-lea, de catre Stefan cel Mare (Voronet si Patrauti) si de catre alti domnitori moldoveni. Manastirile se afla la circa 450-500 de kilometri distanta de Bucuresti, iar in tinutul Bucovinei se mai afla numeroase alte lacasuri de cult, precum Manastirea Rasca sau Manastirea Bogdana, din Radauti.

booking.com

Manastirea Sucevita, Judetul Suceava in patrimoniul Unesco

Manastirea Sucevita, Judetul Suceava

Manastirea Moldovita, Judetul Suceava

Manastirea Moldovita, Judetul Suceava

Manastirea Rasca, Suceava, Bucovina - Bisericile pictate din Romania

Manastirea Rasca, Suceava, Bucovina

Manastirea Dragomirna Judetul Suceava

Manastirea Dragomirna Judetul Suceava

Manastirea Bogdana din Radauti, Judetul Suceava

Manastirea Bogdana din Radauti, Judetul Suceava

 

Manastirea Voronet, celebra in lumea intreaga pentru albastrul unic al peretilor sai – Albastrul de Voronet (azuriu stralucitor) -, a fost ctitorita de Stefan cel Mare, in anul 1488. Totodata, printre culorile folosite sunt si Rosul de Humor sau Verdele de Arbore. Pe peretii exteriori ai manastirilor sunt pictate diferite scene biblice, precum “Judecata de Apoi”, “Arborele lui Iesei” sau “Pacatul lui Adam”. Scriitoarea franceză Lola Lafon spune că a fost impresionată de Mănăstirea Voroneţ, pe care o consideră o minune în mijlocul pădurii.

Manastirea Voronet, Judetul Suceava - Bucovina

Manastirea Voronet, Judetul Suceava – Bucovina

 

Bisericile de lemn din Maramures

 

Asemenea bisericilor pictate din Bucovina, opt biserici de lemn din judetul Maramures au fost incluse pe lista UNESCO. Barsana, Budesti, Desesti, Ieud, Plopis, Poienile Izei, Rogoz si Surdesti sunt bisericile de lemn care, incepand cu anul 1999, fac parte din patrimoniul mondial. Constructiile sunt inguste, inalte, cu turle suple si lungi la capatul vestic al cladirii.

Vola.com

Bisericile din lemn din judetul Maramures

Bisericile din lemn din judetul Maramures

Biserica de lemn din Budesti, Maramures

Biserica de lemn din Budesti, Maramures

Bisericile de lemn din Maramures - Birsana

Bisericile de lemn din Maramures – Birsana

Bisericile de lemn din Maramures - Sapanta

Bisericile de lemn din Maramures – Sapanta

Cea mai veche dintre biserici este biserica veche din deal de la Ieud, construita de familia nobila Balea in prima decada a secolului al XVII-lea, in timp ce celelalte sunt construite atat in secolul al XVII-lea, cat si in secolul al XVIII-lea, pana spre sfarsitul sau. Cinci dintre biserici se afla in Maramuresul istoric, alte doua in vechea Tara a Chioarului, in timp ce biserica din Rogoz este situata in Tara Lapusului.

 

Bisericile fortificate din Transilvania

 

Bisericile fortificate din Transilvania au fost de asemenea incluse pe lista UNESCO a locurilor de patrimoniu mondial, Biertan in 1993, iar Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri in 1999. Cele sapte sate si bisericile lor fortificate se afla in cinci judete – cate doua in Sibiu si Brasov si una in Alba, Harghita si Mures.

Bisericile fortificate sasesti din Transilvania - Viscri

Bisericile fortificate sasesti din Transilvania – Viscri

Biserica fortificata saseasca Biertan din Transilvania

Biserica fortificata saseasca Biertan din Transilvania

Biserica fortificata saseasca Biertan

Biserica fortificata saseasca Biertan

Bisericile fortificate sasesti - Biserica Prejmer

Bisericile fortificate sasesti – Biserica Prejmer

Darjiu - Bisericile fortificate sasesti din Transilvania

Darjiu – Bisericile fortificate sasesti din Transilvania

Satele si bisericile fortificate dateaza inca din Evul Mediu, fiind construite intre secolele XIII si XVI. Primele constructii au influente cisterciene, dupa manastirea benedictina din Citeaux (lat. Cistercium). Bisericile fortificate sunt bazilici romanice sau biserici cu nava unica in stilul goticului tarziu, jucand un rol defensiv pana la finalul secolului al XVIII-lea. Printul Charles al Marii Britaniei, an de an viziteaza bisericile sasesti fortificate din Transilvania, Viscri fiind locul sau de suflet.

Daca iti planifici o excursie, verifica ofertele de cazare si transport in Romania prin booking sau Vola.

 

Manastirea Horezu stil brancovenesc

 

Manastirea Horezu (sau Hurezi) a fost ridicata intre anii 1690 si 1693, de catre Constantin Brancoveanu (1688 – 1714), in satul Romanii de Jos, orasul Horezu, la circa 40 de kilometri de Ramnicu Valcea, pe drumul ce duce spre Targu-Jiu. Constructia este considerata o capodopera a stilului brancovenesc. Manastirea are hramul “Sfintii Imparati Constantin si Elena” si a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO in anul 1993, fiind manastire de maici.

Manastirea de maici Horezu in stil brancovenesc

Manastirea de maici Horezu in stil brancovenesc

Manastirea Horezu (Hurezi) Valcea Romania

Manastirea Horezu (Hurezi) Valcea Romania

Fiind considerata cea mai reprezentativa constructie in stil brancovenesc din intreaga tara, Manastirea Hurezi este poate si cel mai mare ansamblu monahal din Romania. Singuratatea si linistea de odinioara a locului era tulburata doar de cantecele huhurezilor, pasari de noapte, care au si dat denumirea locului. Numele manastirii se trage de la pasarile numite “huhurezi”, pasari de noapte cu un penaj deosebit de colorat. Potrivit legendei locale, mesterii tocmiti de Sfantul Constantin Brancoveanu, anume sa construiasca o mareata lavra, din cauza turcilor, erau nevoiti sa lucreze mai mult noaptea, cand se auzeau numai huhurezii.

 

Manastirea Neamt

 

“Ierusalimul ortodoxiei romane” si manastirile din judetul Neamt. Manastirea Neamt a fost numita “Ierusalimul ortodoxiei romane”, fiind una dintre cele mai vechi stabilimente ortodoxe din Romania. Aflata la circa 12 kilometri distanta de Targu Neamt, intr-o zona cu numeroase lacase de cult, Manastirea Neamt a fost datata prima oara in anul 1407, in vremea domniei lui Alexandru cel Bun, insa a fost construita in intregime in timpul domniei lui Stefan Cel Mare, fiind finalizata in 1497. Are hramul “Inaltarii Domnului” si se afla pe lista de lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO inca din anul 1991.

Manastirea Neamt, Judetul Neamt

Manastirea Neamt, Judetul Neamt

In tinutul Neamtului se regasesc alte manastiri remarcabile, precum Manastirea Agapia, care dateaza de la jumatatea secolului al XVII-lea, avand fresce pictate de Nicolae Grigorescu in perioada 1858-1861, la putin timp dupa ce a implinit 20 de ani. Manastirea Bistrita, ctitorita in 1402 de Alexandru cel Bun, Schitul Durau, cu picturi de Nicolae Tonitza ori manastirile Pangarati, Secu, Sihastria, Sihla sau Varatec, ridicate intre secolele XVI-XVIII se afla si ele in judetul Neamt.

Manastirea Agapia, Judetul Neamt

Manastirea Agapia, Judetul Neamt

Manastirea Sihastria Judetul Neamt

Manastirea Sihastria Judetul Neamt

 

Manastirea Curtea de Arges

 

Manastirea Curtea de Arges, locul de odihna al regilor Romaniei. Manastirea Curtea de Arges a fost ctitorita de Neagoe Basarab, la inceputul secolului al XVI-lea, fiind situata in Curtea de Arges, la circa 40 de kilometri de Pitesti. Manastire de calugari, are hramul “Adormirea Maicii Domnului” si este cunoscuta pentru doua legende, cea a mesterului Manole si cea a Sfintei Filoteia, sarbatorita pe 7 decembrie, ale carei moaste se afla in aceasta manastire.

Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges

In necropola regala aflata aici sunt inmormantati regele Carol I si regina Elisabeta, precum si regele Ferdinand si regina Maria, dar si regele Carol al II-lea. Manastirea este de asemenea pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, incepand cu anul 1991.

 

Manastirea Cozia

 

Ctitoria lui Mircea cel Batran: Manastirea Cozia. Avand hramul “Sfanta Treime”, manastirea a fost ctitorita de domnitorul Mircea cel Batran, la sfarsitul secolului al XIV-lea. Este situata in apropiere de statiunea valceana Calimanesti, avand zidurile exterioare pe malul raului Olt, la circa 20 de kilometri de Ramnicu Valcea si 80 de kilometri de Sibiu. In timpul lui Neagoe Basarab s-a construit fantana ce-i poarta numele si s-a refacut pictura, iar in perioada domniei lui Constantin Brancoveanu a fost construit pridvorul, in stitlul consacrat al domnitorului. Tot la Manastirea Cozia a fost inmormantat Mircea cel Batran, pe 4 februarie 1418.

Manastirea Cozia

Manastirea Cozia

În mijlocul curții generoase se află biserica, de plan trilobat, modelul arhitectural bisericesc răspândit în Muntenia până târziu, în epoca modernă. Biserica Cozia a fost realizată din blocuri mari de piatră și cărămidă. Fațadele bisericii Cozia sunt sculptate asemenea monumentelor similare de la Ravanița și Krusevaț (Valea Moravei, în Serbia). De acolo proveneau probabil pietrarii și meșterii constructori care au lucrat la Cozia. Cele mai frecvente motive sunt geometrice și zoomorfe: împletituri, balauri și păsări.

 

Manastirea Trei Ierarhi din Iasi – Unesco

 

Biserica manastirii a fost ridicata intre anii 1637 si 1639, de catre voievodul Vasile Lupu, fiind destinata initial a fi necropola domneasca. Avand elemente din goticul transilvan, constructia a reprezentat aspiratia lui Lupu catre bizantism si are hramul “Trei Ierarhi” – Vasile cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu (sau Teologul) si Ioan Gura de Aur -, fiind sarbatorit pe 30 ianuarie. Situata in centrul Iasiului, manastirea este pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, inca din 1991. Alte vechi manastiri iesene, precum “Sfantul Nicolae Domnesc”, Galata sau Golia, au fost ridicate intre secolele XV-XVII.

Cea mai frumoasă ctitorie a domnitorului Moldovei Vasile Lupu este considerată o bijuterie arhitectonică a Iaşiului. Edificiul a fost ridicat între anii 1637 şi 1639, fiind sfinţit de Mitropolitul Varlaam la 6 mai 1639. Biserica „Trei Ierarhi” se distinge de celelalte lăcaşuri de cult din lume prin ornamentaţia exterioară, o broderie alcătuită integral din piatră.  În interior se odihnesc rămăşiţele domnitorilor români Vasile Lupu şi Dimitrie Cantemir.

Manastiri din Iasi - Galata

Manastiri din Iasi – Biserica Trei Ierarhi

 

Manastirea Tismana si Manastirea Polovragi

 

Manastirea Tismana este printre cele mai vechi asezamante monahale din Tara Romaneasca, fiind ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, in stilul bizantin. “Maretul cuib al Basarabilor” sau “cea mai veche si mai mareata dintre manastirile de pe Olt”, Manastirea Tismana are hramul “Adormirea Maicii Domnului” si se afla in localitatea cu acelasi nume din judetul Gorj, la circa 35 de kilometri de Targu-Jiu.

Manastirea Tismana Tg Jiu

Manastirea Tismana Tg Jiu

Manastirea Polovragi a fost ridicata la inceputul secolului al XVI-lea, tot in stil bizantin, fiind o manastire de maici. Manastirea Polovragi este situata la nord-est de Tg. Jiu, pe soseaua Tg. Jiu – Rm. Valcea, intr-un cadru pitoresc, la poalele muntelui Piatra Polovragilor. Intrarea in incinta manastirii se face printr-o poarta masiva din lemn, frumos sculptata, pe care scrie : “Bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului”. In partea dreapta a portii este o frumoasa troita din lemn sculptat, pe postament de beton, inchinata eroilor si martirilor Romaniei.

Manastirea Polovragi Tg Jiu

Manastirea Polovragi Tg Jiu

 

Manastirea Putna

 

Manastirea Putna, una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Stefan cel Mare, se afla la 33 de kilometri nord-vest de Radauti, in nordul Bucovinei, la mica distanta de granita cu Ucraina. Constructia a fost terminata in anul 1481, avand hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Manastirea a fost numita de Mihai Eminescu “Ierusalimul neamului romanesc”, iar tot aici a fost inmormantat Stefan cel Mare. Manastirea Putna, asezata la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, este prima si cea mai importanta ctitorie a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, si strajuieste, de peste cinci veacuri, tinutul legendar al Bucovinei.

Manastirea Putna - Judetul Suceava

Manastirea Putna – Judetul Suceava

 

Biserica Neagra din Brasov

 

Constructia Bisericii Negre din Brasov a inceput in anul 1383, fiind finalizata in anul 1477. Initial biserica de rit catolic, edificiul de stil gotic a primit hramul Sfanta Maria, nume pe care l-a si purtat pana in anul 1689, cand a fost distrusa partial de un incendiu si a primit numele pe care il are in prezent. Biserica este cea mai mare constructie sacrala din tara, are cel mai mare clopot care exista in bisericile din Romania si este unul dintre cele mai mari lacase de cult din Europa Centrala si de Est. Are 89 de metri lungime, 38 de metri latime si 42 de metri inaltime, putand cuprinde in jur de 5.000 de persoane.

Biserica Neagra din Brasov

Biserica Neagra din Brasov

 

Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca

 

Unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania, alaturi de Biserica Neagra, Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca a fost ridicata in Piata Centrala din oras, iar constructia a fost finalizata in anul 1390, sub domnia lui Sigismund de Luxemburg, avand o lungime de 70 de metri si o inaltime maxima de 80 de metri. De cult romano-catolic, biserica are deasupra portii de intrare un blazon care il reprezinta pe Sfantul Arhanghel Mihail.

Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca stil gotic

Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca

 

Biserica Densus

 

“Biserica fara pereche in toata romanimea” – Unesco. Biserica cu hramul “Sfantul Nicolae” din localitatea hunedoreana Densus, la 10 kilometri de Hateg, este una dintre cele mai vechi biserici in rit bizantin din Romania, fiind ridicata in secolul al XIII-lea, pe ruinele unei constructii din secolul al IV-lea. Pictura sa murala dateaza din anul 1443, iar unele dintre pietrele folosite la constructie provin din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, aflata in apropiere. Inclusa pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, biserica a fost numita de scriitorul si omul politic Nicolae Iorga drept biserica “fara pereche in toata romanimea”.

Biserica Sfantul Nicolae din Densus, Judetul Hunedoara

Biserica Sfantul Nicolae din Densus, Judetul Hunedoara

Biserica Sfantul Nicolae din Densus se afla in judetul Hunedoara, la o distanta de aproape 10 kilometri fata da orasul Hateg, fiind cea mai veche biserica romaneasca in care si astazi au loc slujbe religioase. Datorita particularitatilor acesteia, biserica este cunoscuta drept cel mai ciudat edificiu din Tara Hategului.

 

Manastirea Pestera Sfantului Andrei

 

Prima biserica crestina din Romania. Biserica manastirii Pestera Sfantului Andrei a fost ridicata in anul 1995, avand hramul “Acoperamantul Maicii Domnului”, in care se pastreaza moastele Sfantului Andrei, patronul spiritual al Romaniei si fratele Sfantului Apostol Petru. Pestera in care s-a rugat Sfantul Andrei, in urma cu circa 2000 de ani, a fost descoperita in anul 1918, iar dupa cateva zeci de ani au fost construite chiliile calugarilor, fiind vizitata de mii de pelerini anual si supranumita “Bethleemul romanilor”. Manastirea se afla in apropiere de localitatea Ion Corvin, din sudul Dobrogei, la circa 40 de kilometri de Cernavoda. Prima biserică creştină din România, fiind un loc binecuvântat de prezenţa, în trecut, a Sfântului Apostol Andrei.

Mânăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, Constanta

Mânăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, Constanta

Daca iti planifici o excursie, verifica ofertele de cazare si transport in Romania prin booking sau Vola.
noriel.ro