Selectează o Pagină

Smart TV-urile Ultra Premium in prim plan la CES 2017. Cu siguranta, CES 2017 a fost un show perfect pentru industria de televizoare. Sony a reintrat in cursa granzilor odata cu lansarea exceptionalului televizor OLED Sony Bravia A1E, Panasonic a prezentat versatilul model EZ1002, iar LG a impresionat cu televizorul cel mai subtire din lume, subtire cat o foaie de hartie – LG OLED W7.

Televizoare High-End la preturi corecte!

Insa ceea ce a impresionat cel mai mult anul acesta a fost faptul ca inutilitatile ce au dominat spatiul industriei TV ai ultimilor ani au disparut cu desavarsire. Mai exact, televizoarele cu capacitati 3D au fost eliminate din productie, si se pare ca nici televizoarele cu ecran curbat nu mai sunt privite ca un lucru hot, ci mai degraba ca gadgeturi nisate pentru nucleul dur al fanilor acestor tipuri de televizoare.

 

La revedere Smart TV 3D!

Nimeni nu s-a asteptat ca anul acesta televizoarele 3D sa fie considerate starurile principale ale acestui festival de tehnologie. Totusi tehnologia 3D nu a reusit sa decoleze asa cum sperau producatorii sau publicul, nu avem o sustinere a acestei tehnologii nici din partea producatorilor de continut si nici din partea dezvoltatorilor de solutii hardware, tinand cont ca marii producatori nu s-au intrecut in a lansa de exemplu o gama variata de Blu-ray-uri 3D. Oarecum surprinzator este insa faptul ca daca pentru home entertainment ecranele 3D vor intra intr-o faza de hibernare, in ceea ce priveste industria cinematografica, aceasta inca inunda piata cu din ce in ce mai multe productii cu suport TV. Acelasi lucru s-a intamplat si cu tehnologia ecranelor curbate, desi s-a statutat ca acestea ofera o imersiune mai buna in cazul filmelor rulate pe asemenea ecrane, se pare ca aceasta tehnologie a fost mai mult imbratisata de monitoarele PC ultra-wide si mai putin de televizoarele smart.

Televizoarele cu ecran curbat nu au disparut in totalitate, Samsung a mai lansat un model (Samsung Q8C) insa alti producatori ce au avut o prezenta solida in piata cu asemenea modele, precum LG, nu au mai lansat niciun model suplimentar. Acest lucru ar putea sa fie schimbat pe parcursul acestui an, cand se vor finaliza si listele de modele de televizoare apartinand clasei medii sau de buget, dar daca am dori sa previzionam cum va fi anul 2017 prin prisma CES se pare ca 2017 va fi anul televizoarelor cu ecran plat si nu curbat.

 

Tehnologia care conteaza

Daca in anii trecuti s-au facut remarcate tehnologii cu impact de design sau chiar fashion (televizorul cu cristale Swarowski de exemplu), anul acesta oferta de televizoare high-end lansate la CES a fost potentata cu tehnologie care conteaza, tehnologie care va crea trendul unei nevoi mai puternice a consumatorilor de a trece la un nou nivel in ceea ce priveste home entertainmentul. Cu siguranta 2017 va fi un an foarte interesant pentru vanzarile de televizoare in intreaga lume.

LG a imbratisat noua tehnologie audio visuala de varf Dolby, Dolby Atmos si Dolby Vision odata cu lansarea OLED-ului LG W7 Signature, cel mai subtire televizor din lume. Mai impresionant este faptul ca promisiunea display-ului OLED (televizoare ultra slim si display-uri care fac diferenta in calitatea imaginii) incepe sa se infaptuiasca odata cu externalizarea componentelor interne ale televizorului intr-un soundbar extern.

In acelasi timp, chiar daca modelul OLED EZ1002 al celor de la Panasonic nu este chiar asa de subtire, soundbar-ul detasabil al acestuia confera multifunctionalitate modelului  televizorului din livingul nostru. Ambele televizoare au in standard suport HDR si Hybrid Log Gamma, doua formate standard ale viitorului astfel cum BBC intentioneaza sa creeze continut TV in viitorul apropiat.

CES 2017 a reprezentat si mult asteptata intoarcere a japonezilor de la Sony in competitia modelelor de televizoare smart ultra premium cu display-uri bazate pe tehnologia OLED, odata cu lansarea lui Sony Bravia A1E despre care am scris intr-un articol precedent. Gama de televizoare existente a celor de la Sony deja incorporeaza tehnologii specifice extraordinare cu impact direct asupra calitatii imaginilor, insa adaugarea unui panel OLED va schimba in bine perceptia acestui brand atat de catre consumatori cat si de catre cei din industrie. Iar cum display-ul OLED lasa o marja uimitoare de manevra atat in ceea ce priveste designul cat si al posibilitatilor tehnice de implementare de noi functionalitati, credem noi ca inglobarea boxelor audio in display-ul OLED este doar un prim pas inovator al celor de la Sony, menit sa atraga atat clientii cat si sa ridice stacheta televizoarelor premium.

In final, Samsung se pare ca ramane fidel foii de parcurs gandite in anii trecuti, prin faptul ca prefera display-urile Quantum Dot in dauna OLED-ului (QLED), insa a facut pasi inainte in a imbunatatii modelele lansate anul trecuti, aceste lucru fiind usor de observat datorita ecranelor mai luminoase si a unghiurilor de vizualizare marite pentru a contracara aspectele sa le zicem mai negative a televizoarelor cu ecran curbat. Vom vedea daca aceasta strategie va fi castigatoare, Samsung a reusit sa se adapteze de fiecare data foarte rapid chiar si dupa cele mai negre perioade.

Marii producatori de televizoare au incercat si in acest an sa atraga privirile criticilor si consumatorilor in speranta unor cote de piata marite, insa sa nu uitam ca CES ramane targul de tehnologie unde companiile se focuseaza pe modelele de televizoare foarte (cele mai) scumpe si cu tehnologii inovative de varf, caz in care televizoarele prezentate aici nu vor fi in cosul de cumparaturi al multor consumatori si putini isi vor permite sau vor lua in considerare aceste modele. De aceea parerea noastra este ca razboiul titanilor va avea loc pe terenul gamei de televizoare medii, de buget si best-buyuri, aceste televizoare vor face grosul vanzarilor. Si in acest caz, merita mentionat ca desi tehnologia OLED a aparut si a fost promovata de-a lungul mai multor ani, acestea nu si-au gasit inca locul in plajele de preturi asteptate de majoritatea consumatorilor, caz in care nu le regasim nici in topul vanzarilor de televizoare. Cu siguranta acelasi lucru se va intampla si cu tehnologia Dolby Atmos, pe care nu o vom vedea prea curand in casele noastre.

Dar, daca sunteti interesat de a investi intr-un televizor de calitate ultra premium care sa tina pasul cu viitorul apropiat, 2017 ar fi anul in care ar trebui sa faceti aceasta invesititie. Noile standarde HDR pe care industria le va imbratisa sunt suportate de majoritatea modelelor, si nu credem ca veti putea fi surprinsi cu o revelatie a tehnologiilor TV in viitorul apropiat. Singura problema este cea reprezentata de pret, si cum multe companii nu au dorit sa dea informatii pe acest factor important al deciziei noastre cumparare, cu siguranta aceste televizoare nu vor avea un pret prea atragator.

Televizoare High-End la preturi corecte!

answear.ro