Cum sa alegi cea mai buna saltea confectionata din Latex? Sa cumperi cea mai buna saltea din latex pentru tine poate parea destul de dificil tinand cont ca aceasta noua tehnologie de productie a saltelelor de pat nu a fost inca pe deplin aprofundata de review-urile si parerile on-hand ale cumparatorilor, majoritatea preferand datorita preturilor mai mici sa se axeze pe o saltea cu spuma, cu arcuri sau mai nou pe o saltea cu spuma memory (memory foam). Aici insa intervenim noi si va propunem sa va oferim toate informatiile si sfaturile de care aveti nevoie in vederea cumpararii unei saltele din latex.
Recomandăm magazinele online de saltele Latex Ortopedicus, Mathaus, eMAG sau SomProduct.
Asa cum se intampla cu aproape orice produs, salteaua din latex are anumite caracteristici ce descriu calitatea si proprietatile acesteia. Acest ghid va va ajuta sa va faceti familiarizati cu terminologia uzitata referitoare la acest produs, incluzand tipurile standard de saltele, metodele de confectionare sau informatii despre taria saltelelor cu latex. Daca va doriti o saltea din latex de calitate, pe langa recomandarile din acestor articol, va recomandam magazine care propun o gama variata de modele si de la care aveti pe langa garantia produsului de minim 5 ani si garantia returului cumparand online si garantia celui mai mic pret de pe piata: Ortopedicus, Mathaus, eMAG sau SomProduct.
Tipuri de Saltele Latex
In functie de materialul din care acestea sunt facute, in magazine vom gasi trei tipuri de saltele cu latex:
Saltele din latex sintetic
Latexul sintetic este un tip de latex creat industrial (cauciuc stiren-butadien). Acest produs este facut din ingrediente bazate pe petrol ce sunt amestecate cu poliuretan. Latexul sintetic are un cost mai mic de productie fiind insa mai “plin” insa nu este la fel de rezistent in timp precum latexul natural.
Saltelele din latex natural
Materialul natural este un derivat al Hevea braziliana sau al copacului de latex. Latexul fiind extras din acest copac este un produs eco friendly, sustenabil si biodegradabil. Latexul natural este mult mai durabil in timp, produce o spuma de calitate insa este destul de scumpa tehnologia de productie. Latexul natural trebuie sa fie certificat ca si organic.
Saltelele din latex mix
Saltele din amestec de latex sunt realizate dintr-un amestec intre latexul sintetic si cel natural, proportia cea mai folosita de producatori fiind 30% natural si 70% artificial. Acesta de altfel este cel mai folosit latex in industria confectionarii de saltele pe baza de latex, este etichetat ca si latex natural dar nu si ca all-natural sau 100% natural. Preia din avantajele ambelor tipuri de saltele cu latex si in acelasi timp acestea se incadreaza in gama de preturi medii.
vezi oferta SomProduct de saltele latex
Confectionarea Saltelelor Latex
Modalitatea de productie a unei saltele pe baza de latex este de asemenea utilizata pentru a categorisi saltelele din acest material. Cele mai folosite metode de productie a spumei latex sunt denumite Dunlop si Talalay. Ambele metode pot utiliza latexul sintetic, natural sau mixul dintre acestea. Metoda de productie Dunlop este metoda initiala de productie si consta in amestecarea si frecarea latexului, turnarii mixturii in cofrage, incalzirii si apoi uscarii si spalarii acestui material. Metoda Talalay este o metoda mai noua si necesita mai multi pasi in productie, inovatia fiind reprezentata de faptul ca ulterior turnarii aerul este extras din aceasta mixtura.
Metoda Dunlop necesita mai putina energie si resurse pentru a produce saltele de latex, caz in care costa mai putin. De altfel este si cea mai folosita metoda de productie, majoritatea saltelelor de pe piata fiind astfel produse. Merita mentionat si faptul ca latexul certificat organic poate fi produs doar prin aceasta metoda. In ceea ce priveste cauciucul Talalay, acesta este vazut de consumatori dar si de catre producatori drept latex de calitate superioara, spuma fiind mai consistenta iar taria saltelei putand fi produsa intr-o varietate mai larga, de la modele mai moi pana la modele de saltele mai tari.
Stratificarea saltelei latex
O saltea din spuma latex ar trebui sa fie confectionata doar din straturi de latex fara a fi combinata cu alte straturi de spuma. Suportul pe care il ofera o saltea din latex se datoreaza miezului saltelei, ce este mai ferm si de regula are o grosime intre 15 si 22 de cm. Unele saltele au doar acest miez din latex altele sunt confectionate prin suprapunerea mai multor straturi de spuma a caror grosime variaza intre 3 si 15 cm. Stratul de contact este imbracat intr-un material mai fin, precum lana sau bumbacul, in orice caz acesta nu ar trebui sa aiba o grosime mai mare de 2,5 cm (1 inch) pentru a pastra calitatile si proprietatile acestor saltele speciale pentru coloana vertebrala. Aceste straturi de latex pot fi asamblate cu sau fara ajutorul adezivilor. Majoritatea saltelelor din latex contin un asemenea adeziv, desi unele marci prefera sa faca aceasta stratificare printr-o husa speciala, astfel ca utilizatorul va avea libertatea de a ajusta grosimea saltelei si de asemenea in cazul in care cumparatorul doreste sa elimine un produs ce contine compusi organici volatili (substante asimilate chimicalelor).
Saltelele din latex cu mai multe straturi separate sunt destul de cautate tinand cont de faptul ca duritatea saltelei poate fi de asemenea ajustata schimband straturile intre ele. Aceasta posibilitate reduce in timp si costurile tinand cont ca puteti cumpara straturi separat de la producator.
Duritatea saltelei cu latex
Saltelele din latex prezinta mai multe specificatii de duritate decat saltele obisnuite. Indicele de masurare a duritatii se numeste ILD iar numarul reflecta kilogramele necesare pentru a comprima 25% dintr-o mostra de spuma. Prin urmare un ILD mai mic defineste o saltea moale iar un numar ILD mai mare inseamna ca respectiva saltea din latex este mai dura, mai tare. Majoritatea saltelelor au miezul tare si foarte tare, in timp ce straturile superioare variaza intre modele mai moi si foarte tari.
Este important sa luati in considerare acest indicator intrucat in functie de acesta veti primi salteaua pe care v-o doriti. Daca va doriti o saltea moale atunci va sunt recomandate saltele cu ILD 14-28 iar daca va doriti o saltea mai tare va recomandam din gama 32 pana la 44. Latex International, unul dintre cei mai importanti producatori de saltele din Latex a categorisit saltele in functie de duritate astfe: super plus ILD 14, plus ILD 19, moale ILD 24, medie ILD 28, tare ILD 32, extra tare ILD 36 si super tare cu ILD intre 40 si 44.
Chiar și așa, duritatea unei saltele poate fi temporar modificată prin achiziționarea unui topper, al saltelei suplimentare. Un ghid foarte bun despre fermitatea topperelor găsiți aici.
Husa saltelei cu latex
Cele mai importante aspecte pe care trebuie sa il aveti in vedere la o husa de saltea cu latex sunt caracteristicile de respirabilitate, durabilitate si flexibilitate ale acesteia. Fibrele naturale precum bumbacul si lana sunt recomandate intrucat nu mentin umiditatea si nici nu impiedica circulatia aerului precum o fac materialele sintetice. Materialul husei saltelei cu latex ar trebui insa sa fie si un pic elastic, sa se intinda perfect astfel incat corpul dvs. sa beneficieze de o suprafata de contact pe stratul de latex cat mai mare. Intrucat o saltea din latex rezista in timp peste 15 ani este recomandat ca si materialul husei sa reziste la fel. Lana si bumbacul sunt doua materiale recomandate pentru huse, iar majoritatea saltelelor au husa cu aceste materiale in compozitie. Daca va doriti ca salteaua dvs. din latex sa fie cat mai naturala cu putinta, atunci va recomandam sa optati pentru bumbac certificat organic ce nu contine pesticide chimice sau alte chimicale.
Saltele din Latex Sfaturi pe scurt
Sa sumarizam un pic intregul articol, ce anume trebuie sa aveti inv edere atunci cand doriti sa cumparati o saltea din latex:
- interesati-va de tipul de latex din care salteaua este construita;
- daca latexul este natural, este 100% natural sau este un amestec natural?
- procesul de fabricatie este Dunlop sau Talalay?
- identificati ILD-ul fiecarui strat de latex si puneti in oglinda cu ce tip de saltea latex aveti nevoie (mai moale / mai tare / medie).
- straturile de latex sunt ajustabile sau sunt lipite?
- din ce material este fabricata husa saltelei?
- exista o certerificare a saltelei din latex de catre o parte terta?
- cumparati de la un magazin de incredere precum Ortopedicus, Mathaus, eMAG sau SomProduct.