Cum alegi chiuveta si bateria de bucatarie? Ce trebuie sa stim atunci cand dorim sa cumparam aceste elemente esentiale din baie si bucatarie? Chiuveta si bateriile pentru bucatarie obligatoriu trebuie sa exprime calitate, functionalitate si trebuie sa aiba un design pe masura. Acest ghid de cumparare vine in ajutorul celor care doresc sa-si aleaga chiuveta si bateriile care sa se potriveasca perfect in bucataria lor. Iti recomandam cu caldura oferta magazinelor online www.eMAG.ro si www.sensodays.ro, unde vei gasi o gama variata de chiuvete si baterii de bucatarie de calitate, precum si multe alte accesorii pentru casa.
Modelul, forma, materialul, culoarea si, nu in ultimul rand, functionalitatea sunt cateva aspecte de care trebuie sa tineti seama in ceea ce priveste alegerea unei chiuvete si a unei baterii pentru bucataria dumneavoastra. Odata cu aparitia si a altor materiale in afara inoxului, cum ar fi granitul, piatra naturala sau sticla, partea estetica a ajuns sa fie pusa pe primul plan din ce in ce mai des in momentul deciziei finale.
Gandeste-te la nevoile tale, daca vrei sa speli multe vase si sa pregatesti ingrediente sau daca doar vrei sa clatesti vasele inainte de a le pune in masina de spalat vase. Trebuie, de asemenea, sa iei in considerare cat de des folosesti chiuveta si spatiul de care dispui. Chiuvetele si bateriile sunt mai eficiente daca sunt plasate intre plita si masina de spalat vase, cu cuva si suportul pentru vase in partea dreapta (sau stanga, daca esti stangaci).
Alege chiuveta in functie de nevoile tale. Cuvele mari sunt potrivite pentru a spala vasele, iar o cuva dubla este practica pentru a face doua lucruri in acelasi timp (prepararea mancarurilor si spalatul legumelor). Chiuveta cu scurgator este potrivita daca speli des vasele si te ajuta sa mentii blatul uscat.
Ce material alegem?
Cateva dintre cele mai folosite materiale pentru chiuveta si bateria de bucatarie sunt inoxul (otelul inoxidabil), compozitul (granit, fragranit, tectonita) si sticla. Dincolo de caracteristicile fiecarui tip de material in parte, este esential sa pastrezi armonia si stilul bucatariei si sa iti stabilesti un buget.
Chiuvete din INOX (otel inox)
Chiuvetele din Inox sunt cele mai raspandite modele de chiuvete de bucatarie, tabla de inox fiind foarte usor de modelat, se gasesc in cele mai variate forme. O chiuveta buna de bucatarie trebuie sa aiba minim 0.5 mm grosime si o puteti gasi cu diferite finisaje: satinat, microtexturat, microdekor.
Tabla de inox este CrNi 18/10 (caruia i se mai spune si inox medical) si are urmatoarele caracteristici: curatare usoara, rezistenta la impact, rezistenta la substante chimice, rezistenta la temperaturi mari si socuri termice. Pentru intretinerea acestui tip de chiuveta de bucatarie trebuie sa folositi doar carpe moi si detergent lichizi de uz casnic. Trebuie sa evitati substantele acide sau abrazive si sa nu lasati pe suprafata acestora alimente sau substante corozive.
Pentru chiuveta de bucatarie de inox se recomanda o baterie de bucatarie din acelasi material. Bateriile de bucatarie din inox pot fi mate sau lucioase si in functie de tipul de chiuveta ales poate fi o baterie clasica sau gat de lebada. Bateriile tip “gat de lebada” sunt mai inalte si se recomanda in special pentru chiuvetele de bucatarie care nu sunt foarte adanci compensand acest lucru si oferind spatiu generos intre fundul chiuvetei si pipa bateriei. Pentru situatiile in care chiuveta se afla sub o fereastra exista varianta de baterie de bucatarie tip “ baioneta” care se desface din baza corpului pentru a putea deschide sau inchide fereastra.
Bateriile de bucatarie din generatia moderna pot fi cu dus extractibil – se pot manevra foarte usor si sunt foarte utile in cazul chiuvetelor de bucatarie cu doua cuve, comandate electronic sau chiar cu mini boilere atasate sau filtre de purificare a apei. Mai multe chiuvete de bucatarie din otel inox veti gasi in magazinele online eMAG.ro si SensoDays.ro.
Chiuvete Compozit
(granit, fragranit, tectonita)
Unul dintre cele mai rezistente material de pe piata, foarte robust cu risc foarte scazut de zgarieturi si cu o rezistenta neegalata la temperaturi ridicate (pana la 280 grade Celsius). Materialul contine in proportie de peste 70% particule de granit unite intre ele cu rasina polimerica de calitate superioara. Pe langa avantajele robustetii, chiuvetele de bucatarie din compozit se pot gasi intr-o gama variata de culori. De la alb imaculat la negru intens, fiecare producator are propriul paletar de culori. Am prezentat aici Chiuvetele din Granit Franke, Chiuvetele din Granit Pyramis si Chiuvetele din Granit Schock Germany.
Asadar puteti adapta chiuveta foarte usor in functie de culorile ambientale din bucatarie dumneavoastra. Poate unicul dezavantaj al acestor chiuvete este faptul ca din pricina materialului greu de modelat exista mai putine varinate de design decat cele din inox. Compozitul este insa un material usor de curatat pentru ca este foarte neted si aduce un plus de rezistenta la socuri si lovituri. Veti regasi aici mai multe modele de chiuvete compozit (SensoDays) insa si la eMAG.ro.
Pentru a intretine in mod corespunzator o astfel de chiuveta de bucatarie, se recomanda folosirea detergentilor lichizi si a carpelor moi, neabrazive. Petele de zi cu zi se pot curata doar cu apa stergandu-se apoi chiuveta de bucatarie cu o carpa uscata si curata. Este interzisa expunerea suprafetelor de granit la substante acide, diluanti de vopsea sau solventi.
Unii producatori au imbunatatit suprafata granitului cu ioni de argint, asigurand astfel o protectie indelungata. Ionii de argint ajuta la pastrarea suprafetelor in conditii mult mai igienice, iar testele demonstreaza faptul ca 99% dintre bacterii nu se vor mai inmulti. Exemplu tehnologia sanitized de la Franke (toate chiuvetele tratate cu ioni de argint se gasesc aici).
Chiuvetele de bucatarie din compozit se pot asorta cu baterii din acelasi material si evident cu aceeasi nuanta de culoare, dar se pot face si combinatii de culori in cazul in care ambientul permite acest lucru. Exista baterii cu finisaj integral din granit sau doar partial. Foarte recomandate pentru variantele de chiuvete de bucatarie cu doua cuve, exista variantele din granit cu dus extractibil. Vei gasi aici prezentate 5 branduri premium de baterii de baie si bucatarie.
Chiuvetele din sticla
Chiuvetele de bucatarie din sticla vor da libertate creativitatii tale. Ele sunt facute pentru cei mai pretentiosi utilizatori, care nu fac compromisuri de la calitate, dar, de asemenea, nici de la design. Chiuvetele din sticla sunt disponibile in modele diferite si mai multe nuante de la alb si negru pana la galben si rosu. Ele sunt fabricate din otel inoxidabil si din sticla tratata. Tratarea termica a sticlei imbunatateste proprietatile mecanice, crescandu-i foarte mult duritatea. Chiuvetele din sticla sunt foarte compacte si dure, in ciuda aspectului lor modern.
Pentru a intretine in mod corespunzator o astfel de chiuveta de bucatarie, se recomanda folosirea detergentilor lichizi si a carpelor moi, neabrazive. Petele de zi cu zi se pot curata doar cu apa stergandu-se apoi chiuveta de bucatarie cu o carpa uscata si curata. Pentru chiuvetele de bucatarie din sticla se pot asorta baterii din inox clasice, cu dus extractibil, fie cu tehnologie standard sau cu tehnologie electronica. Vezi aici mai multe modele de chiuvete de bucatarie din sticla.
Ce forma alegem pentru chiuveta din bucatarie?
Din punct de vedere al formei si dimensiunilor, intalnim chiuvete cu 1, 2 sau 3 cuve egale sau de dimensiuni variabile, cu sau fara picurator sau suport pentru tocator, rotunde, ovale, dreptunghiulare sau pe colt. Determinante in alegere sunt spatiul disponibil si nevoile fiecarei locuinte.
In functie de tipul de robinet ales si de accesoriile dorite chiuveta trebuie sa aiba un numar corespunzator de orificii.
Ce tip de montaj alegem pentru chiuveta din bucatarie?
Montarea deasupra blatului (chiuvete incastrabile) se aplica atunci cand marginile chiuvetei se sprijina pe blat, deoarece depaseste decupajul realizat in acesta. Se poate realiza cu un minim de efort, nefiind nevoie de sisteme suplimentare de sustinere. In plus, chiuveta se muleaza pe orice fel de blat. Curatarea si ingrijirea blatului sunt insa ceva mai dificile, in special in zona in care se imbina cu chiuveta.
Montarea sub blat este cea mai noua metoda. Este din ce in ce mai intalnita datorita usurintei cu care se curata blatul si a faptului ca muchiile chiuvetei nu se vad, conferind asftel un aspect placut. Se instaleaza destul de dificil, fiind nevoie de un sistem de sustinere a chiuvetei si de un blat din material solid.
Montarea corpului comun cu blatul (pentru masca) se alege atunci cand blatul este produs din acelasi material ca si chiuveta si sunt imbinate din fabricatie. Pe langa aspectul placut si faptul ca este usor de curatat, aceasta metoda elimina infiltrarea apei.
Iti recomandam cu caldura oferta magazinelor online www.eMAG.ro si www.sensodays.ro, unde vei gasi o gama variata de chiuvete si baterii de bucatarie de calitate, precum si multe alte accesorii pentru casa.