(III) Ghid de calatorie Siena – Emotional Siena. In Siena, o alta „lipsa” pe care am constientizat-o mai tarziu sunt animalele de pe strazi. Nu vezi nici maidanezi, nici tomberoneze. Doar porumbei. Dar si pentru dragutii de ei municipalitatea a pus in practica un plan de limitare a inmultirii.

In spatiile verzi se vad pancarte care interzic hranirea porumbeilor cu altceva decat mancare tratata. Presupun ca le dau graunte care ii sterilizeaza. Sigur nu toti le mananca (sau nu in cantitate suficienta), pentru ca vezi si reprezentanti ai tinerei generatii, mici, dezorientati si ciufuliti.

Ghid turistic - Emotional Siena

Ghid turistic – Emotional Siena

Nici vegetatie nu prea are orasul pe stradutele sale inguste si pietruite, dar sienezii au stiut sa conserve si chiar sa reconstituie vechile gradini medievale din interiorul zidurilor: Orto de’Pecci, Orto dei Tolomei.

In Orto de’Pecci legumele si zarzavaturile cultivate sunt folosite in restaurantul deschis in gradina sau vandute ca atare, fondurile fiind destinate unei organizatii caritabile. Copiii „de oras” au ocazia sa vada cum se cultiva legumele si sa interactioneze cu ratele, magarusul, caprele si paunii care isi au resedinta permanenta acolo. Plus ca se pot juca in voie pe pajistea de iarba si trifoi mentinuta verde, in care ti se afunda placut picioarele. Un adevarat rasfat, dupa atata mers pe stradutele pietruite in panta de pe cele trei dealuri ale Sienei medievale.

Configuratia orasului face ca italiencele (altminteri cochete din fire) sa foloseasca incaltaminte sport sau cu talpa plata, cel mult platforme sau tocuri groase de dimensiuni medii. Sacrificarea tocurilor inalte a fost compensata, din punct de vedere stilistic, cu folosirea culorilor, a nuantelor metalizate sau a strasurilor aplicate pe materialul incaltamintei. Si credeti-ma, nu trec neobservate!

Ce mai are Siena, in afara de obiectivele turistice despre care puteti citi in toate ghidurile? O are pe Sfanta Caterina (devenita patroana Italiei), cea care l-a convins printr-o intensa corespondenta pe papa Gregorio XI sa revina la Roma de la Avignon, punand astfel capat contextului (*) care dura de 68 ani.

  • Perioada (1309 – 1377) in care cei sapte papi alesi succesiv au avut resedinta la Avignon, in sudul Frantei, in loc de Roma.

Sanctuarul Sfintei Caterina este amenajat in casa sa parinteasca, casa de burghezi bogati transformata in locas de inchinaciune. Are o mica biserica si o capela amenajata in fosta bucatarie a familiei, care inca mai pastreaza pardoseala de placi de ceramica renascentiste, deosebite din punct de vedere artistic.

Atmosfera e intima, linistita, ai ocazia sa savurezi in tihna un moment de spiritualitate cu care nu te intalnesti in superba dar aglomerata catedrala romanica a Sienei.

Siena – Italia – Ghid turistic – Emotional Siena

Ghid Turistic: Mihaela Jianu Emotional Siena newexperiences[at]emotionalsiena.it

Ghid de calatorie Emotional Siena II

(IV) Ghid de calatorie Siena – Emotional Siena – Arta culinara

Exit mobile version