Frigiderul reprezinta aparatul electrocasnic cel mai util, cel mai bine vândut şi cel mai răspândit aparat de uz casnic din lume. De când a apărut, a revoluționat alimentația, stilul de viață și modalitatea de a menține igienic și proaspete alimentele din casa noastră, și cu siguranță acest lucru se va întâmpla mult, mult timp de acum înainte până când un alt produs revoluționar îi va lua locul … și singurul lucru care îmi trece prin cap este acel generator de materializare a alimentelor din Star Trek. Din acest motiv, fiind clienți captivi acestui electrocasnic, frigiderul este o investiție sigură atât din partea noastră a clienților, cât și din partea producătorilor și inovatorilor în domeniu, lucru ce de altfel nu poate decât să ne mulțumească. Iar diversitatea ofertelor de pe piaţă, zeci de producători mid-range sau premium, sute de nuanțe și culori, mii de modele de diverse dimensiuni, forme, cu funcții ce depășesc cu mult utilitatea de răcire a alimentelor precum frigiderul TV, frigiderul smart conectat la internet, frigiderele cu congelator cu doua, 3 sau 4 uși, combine frigorifice sau modele side by side, reușesc să se plieze nevoilor noastre, oricăror gusturi și necesități.
Poate pare simplu să alegi din varietatea de modele de frigidere, însă se pare că tocmai acest lucru (varietatea și ultra specificațiile tehnice) ne aduc în punctul la care ne întrebăm: Ce nevoie am de la un frigider? Care este cel mai bun frigider pentru mine? Care sunt diferențele între frigiderele clasice, combinele frigorifice și modelele de frigidere side by side?
Discount la Frigorifice, aici
Alegerea frigiderului perfect nu se rezumă doar la design și culoare și la rezistența estetică a acestuia în a găzdui o fermă de magneți de frigider cu simboluri ale țărilor și regiunilor vizitate de dvs. în concedii. Conteazaămarca, volumul, funcțiile și tehnologia încorporată, și bineînțeles tipul acestuia, frigidere cu o ușă, cu două uși sau chiar cu trei în stil francez, frigidere incorporabile sau side by side-uri. Vom prezenta succint mai jos toate aceste tipuri, cu mențiunea că oriunde veți citi tipul de produs ca fiind frigider se va înțelege și congelator sau combină frigorifică și invers, ne permitem pentru ușurința citirii să utilizăm denumirea de frigider în cazul denumirii corecte de combină frigorifică (frigider + congelator inclus).
Frigidere cu o singură ușă
Cândva au fost cele mai răspândite modele din România, înainte de liberalizarea pieţei şi apariţia concurenţei. Sunt disponibile de la capacităţi de doar câteva zeci până la câteva sute de litri, având de obicei şi un compartiment de congelare în partea superioară. Cele mici sunt uneori cu alimentare duală, 220 V şi 12 V pentru a putea fi utilizate şi în maşină, rulote, yahturi. Modelele cu o singură uşă oferă cel mai bun raport între volumul util din interior şi volumul total al frigiderului. Frigiderele cu o singură ușă sunt de regulă și cele mai ieftine frigidere de pe piață, încep de la 400 de ron, modelele mici pătrățoase, și de la 800 de lei modelele tip turn. Vedeţi lista de frigidere cu o singură uşă în ofertele eMAG.ro, Flanco.ro, evoMAG şi badabum.ro.
O subcategorie a frigiderelor cu o singură uşă o constituie aparatele frigorifice cu dublă utilizare. Acestea pot funcţiona atât ca şi frigidere normale, cât şi ca un congelator vertical. În funcţie de nevoile personale, prin simpla apăsare a unui buton aparatul poate fi comutat din regim de funcţionare frigider în cel de funcţionare ca şi congelator. Timpul de tranziţie al aparatului frigorific dintr-un mod în celălalt este de aproximativ o oră. Un exemplu de asemenea frigider/congelator este Beko VNE 1022.
Frigidere cu două uși
Combinele frigorifice cu două uși, au compartimentul congelator de capacitate mai mare, situat în partea superioară a frigiderului, fiind accesibil printr-o uşă separată. Au de regulă un singur compresor, frigul de la compartimentul de congelare asigurând şi răcirea celui de refrigerare. Au ca dezavantaj faptul că deşi este mai rar folosit, congelatorul fiind amplasat sus este mai la îndemână decât partea de refrigerare, mult mai des utilizată şi pentru care în cazul de faţă va trebui să ne aplecăm de fiecare dată. Sunt mai ieftine decât variantele mai practice despre care vorbim în continuare.
Numite adesea şi combine frigorifice, frigiderele cu două uși însă cu congelatorul situat în partea de jos, sunt mai practice decât modelul precedent, motiv pentru care sunt tot mai cumpărate. Congelatorul fiind folosit mai rar, nu deranjează că trebuie uneori să ne aplecăm pentru a-l accesa. Avem în schimb frigiderul amplasat la nivelul cel mai comod posibil. Există şi variante care între congelator şi frigider mai au un sertar care, în funcţie de model, poate fi refrigerator pentru legume sau tot congelator. La unele modele mai noi funcţia respectivului sertar poate fi comutată după nevoi, să fie când frigider, când congelator.
Cele mai mici preturi la frigiderele cu două uși și congelator inclus, se regăsesc în jurul valorii de 800 de lei. Vedeţi lista de frigidere cu două uşi şi congelator din ofertele cel.ro, eMAG.ro, Flanco.ro, evoMAG şi Badabum.ro.
Combine frigorifice cu trei uși
Combina frigorifică cu trei uși este o versiune mai nou apărută a modelului anterior de frigider, dar care are uşa superioară, de pe partea frigiderului, din două jumătăţi (nu neapărat egale, depinde de model). Este o construcţie foarte practică. Oferă avantajul modelelor side-by-side de a avea uşi înguste, care ocupă puţin spaţiu în poziţia deschis, dar fără dezavantajul acestora repectiv spaţiul interior îngust. De asemenea putem deschide doar o jumătate a frigiderului când manipulăm produse mărunte, ceea ce este atât practic cât şi economic, menţinându-se mai bine temperatura interioară. La unele modele mai noi, cele două sertare ale congelatorului sunt acţionate motorizat, ceea ce înseamnă că acestea se deschid şi se închid automat la simpla apăsare a unui buton, scutind utilizatorul de orice efort. Deşi sunt tot mai apreciate în occident, pe piaţa românească sunt deocamdată o raritate, în magazinele de electrocasnice găsindu-se următoarele modele de combine frigorifice cu trei uși în stil francez:
- Frigider Liebherr CBNes 6256, dar atenție acest model are un preț ce nu îl face accesibil decât clienților exclusiviști!
- Frigider Hotpoint Ariston Quadrio E4DAAXC
- Frigider Hotpoint Ariston Quadrio E4DAAWC
- Frigider Hotpoint Ariston Quadrio E4DYAAXC
- Frigider Hotpoint Ariston Quadrio E4DAABC
Frigiderele Side by Side
Frigiderele Side by Side sunt din ce în ce mai căutate în România, probabil datorită atât creșterii puterii de cumpărare cât și datorită creșterii suprafeței de spațiu locativ pe persoană în ultimii ani ca urmare a scăderii prețurilor la imobiliare. Compartimentul de congelare şi cel de refrigerare sunt una lângă alta, pe verticală, complet separate, având fiecare propria ei uşă de acces. Au avantajul uşilor de acces înguste, care nu incomodează mult când sunt deschise. Au însă şi un dezavantaj deloc neglijabil: cele două compartimente sunt relativ înguste, încăpând greu sau deloc produse mai mari, ca de exemplu o cutie de pizza. De asemenea datorită spaţiului îngust, produsele sunt mai greu aranjabile şi mai ales mult mai greu accesibile cele ajunse în partea din spate. Din aceste motive în occident au devenit mai puţin populare în favoarea modelului cu trei uşi în stil francez, mult mai practic.
Prețurile frigiderelor tip Side by Side incep de la aproximativ 3300 RON. Vedeţi o selecție de combine frigorifice de tip side-by-side în ofertele eMAG.ro, Flanco, evomag şi Badabum.ro.
Combinele frigorifice incorporabile
Combinele frigorifice incorporabile sunt electrocasnice frigorifice proiectate să se potrivească perfect în mobilierul de bucătărie, însă costă semnificativ mai mult decât modelele independente similare. De obicei sunt astfel concepute încât să se poată monta pe ele panouri de mascare din acelaşi material ca şi restul mobilierului. Sunt disponibile în formatele frigider sus şi congelator jos, în stil francez cu sau fără sertar suplimentar şi în format side-by-side. Marea majoritate a lor au adâncimea destul de mică, ceea ce limitează foarte mult spaţiul interior disponibil şi scade randamentul lor energetic.
Vedeţi lista de combine frigorifice încorporabile din ofertele: eMAG.ro, Flanco (frigidere încorporabile şi combine frigorifice) şi Badabum.ro. Prețurile combinelor frigorifice incorporabile, de dimensiuni decente tip turn, încep de undeva din jurul a 1300 RON.
Sertarele frigorifice
Sertarele frigorifice sunt mai recent apărute pe piaţă. Este vorba despre două sau trei sertare frigorifice suprapuse, incorporabile în mobilierul de bucătărie, sub blat sau în insula centrală dacă avem o bucătărie mai mare. Au consum de energie redus, dar şi capacitatea lor este redusă. Raportat la dimensiunile lor, eficienţa energetică nu este grozavă şi nici preţul nu este atât de mic încât să fie o soluție pentru o bucătărie mid/range. Sunt însă foarte practice pentru lucruri mărunte care trebuie să se afle mereu la îndemână precum fructele, băuturile sau legumele proaspete. Sertarele frigorifice sunt relativ nou apărute, iar soluția este una complementară unei combine frigorifice clasice, nefiind un electrocasnic frigorific ce poate utila singur o bucătărie. Cel mai bine vândut model de sertar frigorific este reprezentant de Sertarul Frigorific Hotpoint Ariston BDR 190 AAI.
Info Frigidere
Ce informații și specificații tehnice primează atunci când îți dorești să cumperi un frigider? Prețul, marca, mărimea, designul și ergonomia sau poate consumul electric? Încercăm să sintetizăm mai departe, câteva informații ce ar trebui să le aveți în vedere atunci când comparați câteva modele de frigidere din sutele de modele existente pe piață.
Capacitatea frigiderului
Tentaţia multora este de a cumpăra un frigider cât mai mare, lucru nu tocmai inspirat atât ca cost de achiziţie, cât şi ca cost pe toată durata exploatării acestuia, fără a mai aminti de spaţiul ocupat în locuinţă. Un frigider funcţionează cu atât mai bine şi mai economic, cu cât se află mai puţin aer în interior, deci cu cât este mai plin. Din acest punct de vedere mărimea ideală este cea care în condiţii normale de utilizare este aproape plin, rămânând un raft gol pentru eventuale situaţii neprevăzute. Un aparat mai mare de atât înseamnă un preţ mai mare plătit la cumpărare şi o factură lunară de curent semnificativ mai mare, deci risipă din toate punctele de vedere.
Un alt motiv pentru evitarea cumpărării unui frigider mai mare decât ne este în mod real necesar este de natură psihologică. Cercetătorii au arătat că indiferent cât de mare este frigiderul, oamenii au tendinţa instinctivă de a-l umple. Produsele refrigerate neavând un termen de valabilitate prea lung, mari cantităţi de mâncare vor ajunge la gunoi, stricându-se în frigider. Astfel un frigider prea mare în loc să scadă cheltuielile cu hrana, nu va face decât să le urce şi mai mult.
Dimensiunile frigiderului
Având în vedere bogăţia de modele de pe piaţă, cred că putem găsi relativ uşor un aparat potrivit nevoilor şi posibilităţilor personale. Pentru a evita surprize deloc plăcute, este important ca înainte de a pleca la cumpărarea unui frigider, să măsurăm spaţiul disponibil în locul unde intenţionăm amplasarea acestuia. Trebuie avut în vedere şi faptul că, pentru a asigura ventilarea optimă în vederea eliminării căldurii, va trebui lăsat un spaţiu liber în spatele frigiderului şi în laterale.
De asemenea trebuie ţinut cont dimensiunile uşii în poziţia deschisă şi de faptul că va trebui să rămână loc să ne putem mişca comod pe lângă uşa deschisă. Din acest punct de vedere sunt în avantaj modelele dotate cu două uşi, acestea ocupând un spaţiu semnificativ mai mic în poziţia deschis decât cele cu o singură uşă. Dacă aţi ales un model cu o uşă mare, atenţie la direcţia în care se deschide aceasta. La modelele cu uşi reversibile sensul deschiderii se poate oricând modifica, dar la cele fără această facilitate constructivă este important să ne asigurăm de la început că se potrivesc în spaţiul disponibil.
Compartimentarea frigiderului
După mărime, cel mai important lucru la un frigider sunt posibilităţile de compartimentare interioară. Situaţia ideală este când poziţia rafturilor poate fi ajustată după nevoi în trepte de maximum câţiva centimetri. Dacă rafturile au poziţie fixă, trebuie să fim atenţi la distanţa dintre ele. Se întâmplă frecvent ca această distanţă să fie cu câţiva milimetri mai mică decât înălţimea standard a borcanelor din comerţ, lucru extrem de neplăcut deoarece scoaterea raftului de deasupra creează prea mult spaţiu, o risipă inutilă. Dacă frigiderul este dotat cu cutii de plastic, acestea trebuie să fie uşor de scos. Compartimentarea este la fel de importantă şi când este vorba despre uşa frigiderului. Poziţia suporturilor de pe uşă trebuie să fie ajustabilă pe înălţime, iar lăţimea acestora trebuie să fie suficientă pentru a încăpea sticlele de suc de 2 litri.
Compartimentarea frigiderului cu ajutorul rafturilor elevatoare. Raftul elevator este o dotare întâlnită la unele frigidere din vârful de gamă. Rafturile elevatoare au un mecanism care permite deplasarea lor pe verticală fără a le scoate din frigider şi mai ales fără a le goli de produse.
Dezgheţarea frigiderului
Sunt trei variante de dezgheţare a frigiderelor, fiecare cu avantaje şi dezavantaje proprii. În cazul combinelor frigorifice se pot întâlni şi diverse combinaţii ale lor.
- Dezgheţare manuală. Cândva era singura posibilitate de eliminare a umezelii acumulate în interior, astăzi se întâlneşte numai la modelele cele mai ieftine. Este o operaţiune destul de incomodă, care trebuie repetată cu regularitate. Dacă se întârzie prea mult cu dezgheţarea frigiderului, scad performanţele acestuia şi creşte semnificativ consumul de curent.
- Dezgheţare automată. Frigiderele cu dezgheţare automată sunt astfel construite încât apa rezultată în urma dezgheţării să se adune într-un locaş special în partea de jos, de unde se scurge în afara frigiderului, într-o tăviţă aflată deasupra compresorului. De aici se va evapora, ajutată fiind şi se căldura degajată de compresor în timpul funcţionării.
- Fără gheaţă (no frost sau full no frost). La acest sistem formarea gheţii în interiorul frigiderului nici nu mai este posibilă, răcirea fiind efectuată prin ventilarea interiorului cu curenţi de aer rece. Variantele mai scumpe folosesc coloane de aer multiple, lucru trecut în materialele de marketing sub diverse denumiri, în funcţie de marcă (MultiFlow, Multi AirFlow, Multi-Net etc.) În frigiderele ventilate produsele neambalate se deshidratează puţin mai repede decât în altele. De asemenea aceste frigidere sunt uşor mai zgomotoase decât celelalte variante, dar diferenţa este mică, greu sesizabilă.
Sertare cu temperatură ajustabilă
Unele frigidere mai sofisticate au sertare în care temperatura poate fi reglată separat de cea din restul spaţiului. De exemplu se poate seta o temperatură mai scăzută în sertarul cu produse din carne şi peşte.
Clasa climatică a frigiderelor
Aparatele frigorifice sunt proiectate pentru a funcţiona între anumite intervale de temperatură, în funcţie de zona geografică căruia îi sunt destinate. Este un aspect de avut în vedere la achiziţionarea unui aparat şi mai ales la alegerea locului de amplasare a acestuia în locuinţă, fiind preferabil evitarea încăperilor calde, cum ar fi de exemplu bucătăria.
SN de la +10°C până la +32°C
N de la +16°C până la +32°C
ST de la +18°C până la +38°C
T de la +18°C până la +43°C
Afişajul electronic, comenzile digitale
Ecranele touchscreen şi meniurile complexe îşi fac loc în tot mai multe electrocasnice moderne, frigiderele nefiind excepţie. Pot fi utile dacă afişează informaţii utile, ca de exemplu temperatura interioară, şi dacă existenţa lor este însoţită de posibilitatea setării unor moduri de funcţionare adaptate unor situaţii particulare, cum ar fi de exemplu plecare în concediu. Dacă frigiderul pe care îl cumpărăm va fi destinat unor persoane în vârstă, mai puţin familiarizate cu tehnologiile moderne, ar fi preferabil să alegem un model cu comenzi clasice.
Interior antibacterian
Temperaturile din frigider sunt suficient de scăzute pentru a împiedica activitatea microbilor, dar nu şi pe cea a bacteriilor, ciupercilor şi mucegaiurilor, care sunt active până la -19°C. De aceea frigiderele cu interiorul antibacterial, de obicei cu ioni de argint, sunt o variantă demnă de a fi luată în considerare. Unele aparate din categoria celor fără gheaţă (no frost) sunt dotate cu un filtru antibacterial pe bază de argint (şi) pe partea de ventilaţie.
Exterior din oţel inoxidabil anti amprente
Combinele frigorifice cu carcasa de oţel inoxidabil sunt imune la coroziune şi au un aspect deosebit de elegant, dar trebuie să fim atenţi la alegerea unuia ca suprafaţa exterioară să aibă proprietăţi anti amprente, altfel se compromite toată frumuseţea şi eleganţa specifică. În funcţie de preferinţe aparatele din inox sunt disponibile cu finisaj mat sau lucios, în diverse culori de la gri deschis, roșu, portocaliu sau negru.
Distribuitorul de apă şi gheaţă
Această funcţie este prezentă în majoritatea frigiderelor side-by-side şi devine tot mai răspândită şi la alte categorii constructive de combine frigorifice, fiind căutată de public. Din păcate însă este însoţită şi de două dezavantaje: prezenţa ei reduce spaţiul interior disponibil şi, cel mai important, aparatele dotare cu distribuitor de apă şi gheaţă se defectează semnificativ mai des decât cele fără. Din aceste motive merită luată în considerare alegerea unei combine frigorifice simple şi folosirea unui aparat independent pentru obţinerea apei reci/calde şi eventual a gheţii, mai ales că aparatele destinate acestor funcţii permit alimentarea cu apă plată sau apă de izvor, în timp ce frigiderul cu distribuitor încorporat trebuie legat la reţeaua casnică de apă, pentru a avea presiunea necesară funcţionării. Pe unele frigidere distribuitorul include şi un filtru pentru reducerea impurităţilor din apa de la reţea. Acest este mai puţin important, pe ţeava de alimentare cu apă a frigiderului putându-se monta orice filtru din comerţ şi având astfel posibilitatea schimbării mai simple şi mai ieftine a elementului filtrant.
Spaţiul pentru vin
Iubitorii de vinuri au posibilitatea de a alege un frigider dotat cu un raft sau un locaş special pentru păstrarea în condiţii optime a sticlelor cu această băutură nobilă. Pentru cantităţi mai mari de câteva sticle se poate achiziţiona o vitrină de vinuri separată, sau una încorporată într-o combină frigorifică. Ultima variantă este un compromis, oferind avantajul economisirii de spaţiu dar cu costul reducerii capacităţii frigiderului sau a congelatorului.
Exemplu: Liebherr SBSes 7165 PremiumPlus Vinidor BioFresh NoFrost. Este o combina frigorifică foarte scumpă, dar preţul este perfect justificat de calitatea germană şi dotările sale. Să nu uităm că Liebherr este în domeniul electrocasnicelor echivalentul Rolls Royce din domeniul automobilelor, oferind calitate fără compromisuri. Poate fi achiţionat de la Flanco.ro.
Un Frigider Multimedia?
Tot mai mulţi producători lansează modele scumpe de combine frigorifice dotate cu televizor, conexiune la internet, ramă fotografică, player multimedia şi alte accesorii audio-video. Acestea sunt vârfuri tehnologice, produse în serie limitată și sunt destinate celor mai pretențioși clienți, pe bază de comandă. Comparația cu achiziția separată a unor modele de frigidere clasice, însă la care puteți adăuga dvs. într-un mod ingenios și tehnica multimedia, este mult, mult mai ieftină. O alta soluție vine de la LG, prin televizorul flexibil și extrem de subțire, pe care îl poți atașa pe un frigider. Televizorul, deși funcționabil, este deocamdata este la stadiul de concept, adica nu se stie inca daca si cand vom avea un astfel de produs pe piata.
Discount la Aparate Frigorifice, aici
Frigidere Ieftine
Nu putem afirma că există un magazin ce se detașează față de celelalte prin siguranța prețurilor mici la toate modelele de frigidere și combine frigorifice. Unele au oferte la side by side-uri, altele excelează prin marje mai mici de profit la modelele de frigidere mai scumpe, altele s-au axat pe branduri mai puțin exclusiviste și pe modele din capăt-ul liniei tehnologice, însă la prețuri reduse. Nu putem nici afirma că există vreun magazin ce are în acest moment cele mai mici prețuri de pe piață la frigidere, însă vă recomandăm să studiați ofertele magazinelor de electrocasnice ce au în ofertă o gamă variată de frigidere și combine frigorifice și care au demonstrat de-a lungul timpului că practică unele dintre cele mai mici marje, respectiv au lunar diverse promoții la unele tipuri sau mărci de electrocasnice, în cazul nostru frigidere: eMAG.ro, Badabum.ro, evoMAG, cel.ro și Flanco.