Selectează o Pagină

Ce telescop se potriveste pentru dvs.?

 

Un telescop cu un obiectiv (oglindă sau sistem de lentile) mai mare vă va permite să vedeţi mai departe în spaţiu (capacitatea de adunare a luminii) şi să obţineţi detalii mai fine (rezoluția). Funcția unui telescop nu este de a mări, ci de a aduna lumină, iar capacitatea de a aduna lumină este dată de apertura/dimensiunea obiectivului.

Nu cumpăraţi instrumente pe care se specifică măriri de 600X sau mai mult! Orice instrument poate fi făcut să mărească oricât de mult cu ajutorul unor lentile barlow şi a unor oculare cu distanţe focale mici. Problema este că la aceste grosismente imaginile vor fi ceţoase, fără detalii şi inutilizabile. Fiecare instrument are o putere de mărire teoretică maximă dincolo de care imaginile îşi pierd din calitate. Telescoape astronomice pentru amatori si semiprofesionisti: oferta emag si oferta altex.

 

La ce veti utiliza telescopul?

 

Daca doriti sa:

  • Să observaţi comete, ar trebui să vă cumpăraţi un binoclu mare (obiectiv de minim 70mm).
  • Să faceţi observaţii deep-space, ar trebui să vă cumpăraţi un telescop cu un obiectiv cât mai mare.
  • Să observaţi sistemul solar, ar trebui să cumpăraţi un telescop cu o distanţă focală lungă şi obiectiv cât mai mare.
  • Să găsiţi uşor obiectele pe cer, ar trebui să vă cumpăraţi un telescop pe o montură cu GOTO.
  • Să utilizaţi telescopul atât pentru observaţii astronomice, cât şi terestre, ar trebui să vă cumpăraţi un telescop terestru (lunetă sau un mic maksutov-cassegrain sau schmidt-cassegrain).
  • Să realizaţi astrofotografii, ar trebui să vă cumpăraţi un telescop cât mai mare posibil şi de calitate superioară

 

Tipuri de telescoape astronomice

 

Nu există un telescop cu utilizare generală, telescop bun la toate. Fiecare design de telescop este un compromis între diferite aspecte, ceea ce le face să fie utilizabile cu performanţe maxime pentru tipuri specifice de observaţii. Există telescoape ce oferă imagini planetare foarte bune, telescoape pentru deep space, telescoape bune pentru observaţii vizuale şi telescoape bune pentru astrofotografie.

 

Telescoapele Newtoniene

 

Refractoarele sunt primele modele de telescoape; se evidentiaza datorita unui tub lung, subtire, prin care lumina trece intr-o linie dreapta de la lentila obiectivului la capatul opus al tubului, la ocular. Obiectivul poate fi compus fie din doua lentile de densitati diferite, fie din trei sau patru lentile (in general refractoare apocromate) pentru a reduce sau chiar anula aberatia cromatica specifica fiecarui tip de sticla. Principalele avantaje ale reflectoarelor newtoniene sunt: a) cel mai mic cost/diametru apertură comparativ cu celelalte designuri deoarece oglinzile pot fi produse cu un cost mai mic decât lentilele; b) instrumentele cu oglinzi cu distanţe focale până la 1200mm sunt destul de compacte şi portabile; c) datorită aperturilor mari ale reflectoarelor newtoniene acestea sunt excelente pentru observaţii şi astrofotografie la obiecte deepsky puţin luminoase precum galaxii îndepărtate, nebuloase, roiuri de stele; d) sunt foarte bune pentru observaţii planetare şi lunare, instrumentele cu diametre mari permiţând rezolvarea de detalii fine.

 

Telescoapele Schmidt-Cassegrain

 

Avantajele telescoapelor Schmidt-Cassegrain sunt: a) este designul de telescop optic cel mai versatil, adecvat pentru realizarea de observaţii cu scopuri multiple: observaţii vizuale şi astrofotografie, observaţii deepsky şi observaţii planetare şi lunare; b) combină avantajele optice atât a lentilelor, cât şi a oglinzilor, eliminând în acelaşi timp dezavantajele acestor două medii optice; c) optica este excelentă, iar imaginile sunt clar focalizate pe un câmp vizual larg; d) poate fi folosit cu succes pentru observaţii şi fotografii terestre; e) raportul focal este în jur la f/10 şi poate fi redus cu ajutorul unor lentile reducătoare de focală special optimizate pentru acest design; f) designul cu tub închis reduce curenţii de aer instrumentali ce degradează imaginile; g) instrumentele sunt foarte compacte şi portabile; h) telescoapele sunt durabile în timp şi necesită foarte puţină întreţinere; i) telescoapele schmidt-cassegrain oferă aperturi mari la costuri rezonabile, mult mai ieftine decât refractoarele de apertură asemănătoare; j) sunt disponibile o serie de accesorii pentru optimizarea telescopului pentru diferite tipuri de observaţii.

Telescoape astronomice pentru amatori si semiprofesionisti: oferta emag si oferta altex.

 

 

Caracteristicile telescoapelor astronomice

 

Distanta focala

 

Unghiul de câmp al teleobiectivelor este cu atât mai mic cu cât distanţa focală creşte, şi, direct proporţional cu aceasta, obiectele din cadru par mai apropiate.

 

Diametrul telescopului

 

Diametrul telescopului este proprietatea cea mai importanta a telescopului. În primul rând telescopul este definit de diametrul acestuia, și anume de câtă lumină poate să adune. Dat fiind faptul că pe cer căutăm obiecte palide, este important câtă lumină este capabil să adune echipamentul nostru. Echipamentele de 100mm adună deja destulă lumină încât să avem imagine frumoasă a planetelor, dar și a câtorva obiecte Deep Sky, desigur marea parte se vor vedea ca o pată micuță în câmpul vizual, însă la obiectele mai luminoase putem observa și structura.

Diametrul obiectului:60-70 mm. Sunt recomandate pentru observarea obiectelor mai strălucitoare, ca Soarele, Luna și planetele. Putem să observăm de exemplu lunile planetei Jupiter, inelele planetei Saturn, fazele planetei Venus, craterele mai mari de pe Lună, petele solare mai mari, stele duble cu separare mai mare. În afară de aceste obiecte, pe un cer întunecat, putem zări galaxiile mai strălucitoare, roiurile stelare și nebuloasele planetare.

Diametrul obiectului:80-100 mm. Pe Lună putem să observăm detalii mai fine, structura craterelor este mai evidențiată. Benzile noroase pe zona ecuatorială a planetei Jupiter pot fi deja observate, diviziunea Cassini în inelele de la Saturn, respectiv și zonele polare de pe Marte. Pe un cer întunecat roiurile stelare încep să se descompune pe stele, și nebuloasele cu emisiuni, cum e nebuloasa Orion, se văd deja frumos.

Diametrul obiectului:120-150 mm. Pe Lună, în afară de cratere vedem și domuri și structuri mai fine, pot fi observate deja încrețirea la benzi a norilor de pe Jupiter, poate ii văzut și marea Pată Roșie. Pe Saturn diviza Cassini poate fi observată ușor, respectiv pe Marte în afară de regiunile polare putem vedea continentele, iar pe Uranus și Neptun observăm culoarea misterioasă a planetelor. Stelele duble pot fi separate pe o secundă de arc. Pe cer întunecat roiurile apropiate se descompun pe stele, galaxiile luminoase pot fi observate în condiții excelente. La nebuloasele planetare putem să observăm deja detalii fine.

Diametrul obiectului:200-300 mm. În condiții atmosferice excelente, Luna și planetele se văd ca pe o fotografie, putem să observăm o sumedenie de proprietăți de suprafață. Pe Jupiter observăm absolut frumos încrețirea norilor, lunile planetei arată diferențe la mărime. Pot fi observate norii planetei Saturn, vedem mai multe detalii ale inelelor, în condiții ideale vedem și diviziunea Encke. Stelele duble pot fi rezolvate la mărimi sub o secundă de arc. Pe un cer bun, roiurile stelare se descompun în mii de stele, putem vedea structura galaxiilor, cu ochii antrenați vedem și culoarele de praf, structura spirală, sau roiurile deosebit de îndepărtate.

Telescoape astronomice pentru amatori si semiprofesionisti: oferta emag si oferta altex.

 

 

Telescopul Celestron Travel Scoper 70

 

Telescopul Travel Scope 70 a fost proiectat pentru a oferi astronomilor incepatori un telescop mic si portabil, complet echipat care sa incapa intr-o geanta compacta pentru a putea fi luat in orice calatorie. Telescopul este realizat din materiale de cea mai inalta calitate pentru a oferi durabilitate, stabilitate si satisfactie deplina in utilizarea lui. Obiectivul refractorului este realizat din cea mai buna sticla optica si ofera imagini clare, bine definite si contrastante pe intreg campul vizual. Prisma diagonala erectoare permite utilizarea telescopului atat pentru observatii astronomice, cat si pentru observatii terestre.

Caracteristicile principale Celestron Travel Scoper:

  • Diametru:70mm
  • Design optic:refractor
  • Distanta focala:400mm
  • Raport focal: 5.71
  • Rezolutie (arcsec.) :1.99
  • Oculare incluse     20mm (20x), 10mm (40x)
  • Cautator :5×24
  • Diametrul focalizatorului:1,25″

 

Telescop Celestron Astromaster 70AZ refractor

 

Telescopul refractor Astromaster 70 este un telescop pentru amatori, un instrument excelent pentru realizarea primilor pasi in astronomie oferind o combinatie buna intre optica de calitate, pret mic, performanta. Obiectivul acromat de 70mm este acoperit cu straturi antireflex pe fiecare suprafata. Cautatorul cu led rosu este motat permanent pe tubul optic. Prisma diagonala a telescopului produce imagini nerasturnate, astfel ca acest telescop poate fi folosit si pentru observatii terestre. Montura altazimutala permite observarea facila a obiectelor terestre, dar si a celor astronomice. Sistemele de prindere ale telescopului nu necesita utilizarea de unelte pentru asamblarea lui. Trepiedul de otel cu diametrul picioarelor de 1,25″ asigura o stabilitate foarte buna telescopului. Telescoape astronomice pentru amatori si semiprofesionisti: oferta emag si oferta altex.

Caracteristici tehnice Astromaster 70AZ

  • Gama Astro Master
  • Design optic Refractor
  • Diametru 70 mm
  • Distanta focala 900 mm
  • Raport focal F/13
  • Marire teoretica maxima 165x
  • Rezolutie (arcsec) 1.99
  • Diametrul focalizatorului 1.25″
  • Montura Altazimuth

 

Telescop Astromaster Powerseeker 60AZ

 

Refractorul Powerseeker 60 este un telescop astronomic pentru incepatori, un instrument excelent pentru copiii dvs. oferind o combinatie buna intre optica de calitate, pret mic, performanta. Aceasta luneta este foarte portabila si usor de utilizat datorita monturii altazimutale. Obiectivul de 60mm diametrul permite efectuarea de observatii vizuale la Luna, planete si la obiecte deepsky stralucitoare. De asemenea poate fi utilizat fara probleme pentru observatii terestre. Greutatea mica a telescopului il face un instrument portabil. Telescoape astronomice pentru amatori si semiprofesionisti: oferta emag si oferta altex.

Caracteristici principale Powerseeker 60AZ:

  • Gama Power Seeker
  • Design optic Refractor
  • Diametru 60 mm
  • Distanta focala 700 mm
  • Raport focal F/12
  • Marire teoretica maxima 165x
  • Rezolutie (arcsec) 1.99
  • Cautator 5×24
  • Montura Altazimuth

 

Telescop CELESTRON 60LCM, reflector acromat

 

Telescopul astronomic Celestron 60LCM este un telescop destinat incepatorilor care isi doresc sa faca un nou pas in pasiunea lor pentru astronomie, fiind de asemenea si un telescop de calitate si binenteles nu prea ieftin. Telescoape astronomice pentru amatori si semiprofesionisti: oferta emag si oferta altex.

  • Gama LCM
  • Design optic Reflector acromat
  • Diametru 60 mm
  • Distanta focala 700 mm
  • Raport focal F/11.67
  • Marire teoretica maxima 142x
  • Magnitudine stelara maxima 11.4
  • Rezolutie (arcsec) 1.93
  • Cautator Led rosu
  • Diametrul focalizatorului 1.25″
  • Montura LCM
  • Oculare 25 mm, 9 mm

 

Telescop Celestron LCM 76 computerizat

 

Telescopul Celestron LCM76 computerizat, este un telescop astronomic pentru semi profesionisti. Montura LCM este foarte portabila, se alimenteaza cu 8 baterii AA sau prin folosirea unui adaptor AC/DC optional. Montura LCM este foarte ergonomica, toate cablurile motoarelor sunt interne astfel ca se evita incalcirea si ruperea lor in urma miscarilor telescopului, iar controllerul poate fi utilizat din mana sau poate fi lasat prins de montura. Cu o apasare de buton puteti selecta obiectele ce doriti sa le observati, puteti citi detalii despre obiectele observate sau sa aflati daca un obiect poate fi observat pe cer in acel moment. Telescoape astronomice pentru amatori si semiprofesionisti: oferta emag si oferta altex.

Caracteristi tehnice Celestron LCM76:

  • Tip obiectiv:Newtonian Computerizat
  • Magnitudine stelara maxima:11.9
  • Marire teoretica maxima:180x
  • Diametru:76 mm
  • Montura:Altazimutala motorizata
  • Distanta focala:700 mm
  • Motoare urmarire:Integrate
  • Raport focal:f/9.21
  • Rezolutie (arcsec.):1.53
  • Cautator:StarPointer
  • Oculare:25 mm / 9 mm
  • Baza de date cu 4000 obiecte
  • Ecran LCD cu 2 linii

Surse: Wikipedia, Telescop-Expert, Skywatcher, Altex, eMAG

Telescoape astronomice pentru amatori si semiprofesionisti: oferta emag si oferta altex.

Exit mobile version