depurtat.ro

O carte absolut incendiară şi incomodă pentru Kremlin, interzisă în Rusia

Informaţiile dezvăluite sunt de natură să arunce în aer miturile şi prejudecăţile despre unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei. Celebrul analist politic Stanislav Belkovski îi conturează liderului rus un portret deloc măgulitor, scandalos pe alocuri, dar, mai presus de orice, veridic. Distrugând toate clişeele, el îl prezintă pe ţarul actual ca pe un om frământat de mari probleme, care a avansat în carieră fiindcă a ştiut întotdeauna să le fie loial stăpânilor săi. Pentru Belkovski, Putin e un om lipsit de orice interes faţă de ideologii şi chiar faţă de politică şi e mânat doar de dorinţa de a face bani pentru el şi apropiaţii săi, pe care politologul nu se sfieşte să îi numească nişte cleptocraţi.

În carte, Belkovski specualează faptul că “sexul şi viaţa sexuală îi sunt străine” politicianului, despre care autorul spune că ar fi un “homosexual latent”, scrie Huffington Post.

„Cartea dezvăluie nu neapărat tot adevărul despre Putin, cât, mai degrabă, despre sistemul creat de acesta, în care informaţiile şi dezinformările se contopesc pe nesimţite, până când graniţele dintre adevăr şi minciună se şterg cu totul. Belkovski e un demn reprezentant al poporului său profund suspicios, în mijlocul căruia abundă teoriile conspiraţiei şi pentru care orice e posibil, oricât de nebunesc ar părea. Cartea lui se construieşte ca un demers detectivistic, în care povestea eroului principal se ţese treptat, din îmbinarea celor mai diverse piese de puzzle, de la zvonurile cele mai incredibile (sau de la absenţa lor), la decodarea faptelor puternicilor zilei şi de la analizele freudiene la cântărirea unor coincidenţe atât de bizare, încât nu pot fi decât etapele unor planuri machiavelice.”– The Huffington Post

depurtat.ro
otter.ro
Putin. O biografie interzisă este o carte absolut incendiară ― şi nu numai pentru că atât conţinutul, cât şi autorul ei sunt atât de puţin iubiţi de Kremlin încât s-a obţinut, practic, interzicerea publicării ei (probabil că nu va exista niciodată o ediţie rusească). Ci şi pentru că informaţiile prezentate în ea sunt de natură să arunce în aer miturile şi prejudecăţile despre unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei căruia Stanislav Belkovski îi pictează un portret deloc măgulitor, scandalos pe alocuri, dar, mai presus de orice, veridic.
Iar istoria ascensiunii lui Putin îl va delecta pe cititorul român nu numai pentru că se citeşte ca un roman picaresc, ci şi pentru că, în relaţiile de putere ţesute între personajele cărţii, va recunoaşte, mult prea adesea, lucruri pe care credea că doar România le-a experimentat ― de la marile privatizări frauduloase (cu deosebirea că „băieţii deştepţi” ai ruşilor se numesc oligarhi şi au averi care se numără cu miliardele, nu cu milioanele de euro, ca pe plaiurile mioritice) şi până la luptele de putere între mai-marii Rusiei care amintesc de războaiele dintre bandele mafiote ale Chicago-ului lui Al Capone.

Stanislav Belkovski

Stanislav Belkovski (n. 1971), analist politic şi specialist în comunicare rus, văr al oligarhului Boris Berezovski. A lucrat în calitate de consultant politic, strateg de campanie electorală şi autor de discursuri pentru politicieni de top din Rusia, dar şi din Ucraina. Colaborează cu ziarul Moskovski Komsomoleţ, cu postul de radio al opoziţiei Eho Moskvî („Ecoul Moscovei”), cu proiectul Snob.ru, şi are propriul său podcast, FSB, Faktor Stanislava Belkovskogo (un joc de cuvinte pornit de la acronimul celebrului serviciu mai mult sau mai puţin secret care este urmaşul KGB-ului). A scris cinci cărţi şi sute de articole şi, alături de alţi politologi, a înfiinţat Consiliul pentru Strategie Naţională, un think tank moscovit care a realizat şi a dat publicităţii rapoarte-analiză foarte mediatizate despre relaţia dintre stat şi marii oligarhi (Stat şi oligarhie şi Noua verticală a puterii).

Pe plan mondial, Stanislav Belkovski s-a făcut remarcat în 2007, atunci când estimările sale conform cărora averea personală a lui Vladimir Putin ar fi fost de circa 40 de miliarde de dolari au fost publicate de prestigioasele Die Welt şThe Guardian, iar în România a devenit celebru la începutul anilor 2000, când a lansat o propunere şocantă pentru rezolvarea crizei transnistrene: desfiinţarea statului Moldova prin alipirea republicii separatiste la Rusia şi unirea Basarabiei cu România.

answear.ro