Vă propunem un articol despre routere – cum funcționează, cum să alegeți cel mai potrivit router și care ar fi recomandările. Trăim în era conectivităţii în care din ce în ce mai multe device-uri au trecut de la rangul de „stupide” la cel de „inteligente”. Ce a început ca un mod de a conecta câteva calculatoare împreună a devenit un instrument prin care toate device-urile noastre, de la televizoare la telefoane sau maşini de spălat, se pot conecta între ele. Gadgetul despre care vorbim astăzi se ocupă de toate sarcinile noastre zilnice, de la simplele mailuri la streaming video pe smart TV-uri sau sincronizarea în cloud a tabletei, smartphone-ului şi laptopului nostru. Scriem bineînţeles despre routerele wireless. (din oferta eMAG Routere la pret redus)

Routere Wireless recomandate – modele si preturi

Deoarece acest device poartă o responsabilitate uriaşă în această epocă ce poartă semnul “The Internet of Things” este dificil să alegem cel mai bun router, acel router care se potriveşte perfect nevoilor noastre. Astăzi o să va scriem despre tot ce trebuie să ştiţi despre routerele wireless, astfel încât următoarea achiziţie “WiFi” pe care o faceţi să fie perfectă si sa puteti alege intre diversele modele si plaje de preturi disponibile in magazinele electronice & IT online. Pretul unui router este deosebit de important gasim routere wireless ieftine cu preturi incepand de la cateva zeci de lei ale unor producatori consacrati precum TP-Link, D-Link sau Tenda dar si routere ce ajung sa coste undeva pe la 1900 de lei, din gama celor mai performante modele de la Zyxel, D-Link, Netgear sau Linksys. Insa ce nevoie avem de la un router astfel incat sa nu platim putin pe ceva ce nu ne va folosi si nici mai mult decat ceea ce avem nevoie astfel incat sa nu facem risipa?

 

Cum functioneaza un router?

 

Iar pentru asta trebuie să vedem în primul rând cum funcţionează un router: Cand conectati un laptop o tableta sau un smartphone la reteaua de acasa sau de la birou nu va conectati direct la internet. De fapt puteti chiar sa conectati cablul ethernet de la router iar device-urile voastre vor fi conectate atat intre ele cat si la internet. Routerul are doua sarcini: sa se asigure ca fiecare device (laptop, tableta, smartphone sau desktop) foloseste o banda egala de flux de pachete de date si a doua: informatiile ajung la adresa specificata. Routerul judeca informatiile in termeni de pachete de date, iar comunicarea intre routere, switch-uri, huburi sau alte device-uri se realizeaza prin intermediul unor protocoale specifice. Datorita faptului ca fiecare device are o adresa unica, routerul nu poate incurca destinatarul.

Standardele wi-fi se imbunatatesc in fiecare zi. De aceea este bine sa stiti cateva detalii tehnice despre routere astfel incat sa faceti o achizitie buna si sa nu dati banii pe un router cu standard ac cat timp reteaua dvs. de acasa are standard generatia n. Cu fiecare standard exista multe alte clasificari care determina performanta pe care o veti obtine. Daca tableta, smartphone-ul sau laptopul dvs. au un adaptor AC750, nu veti beneficia de viteza maxima daca routerul dvs. are un standard 1200.

 

Cum citesti specificatiile router-ului?

 

Ce inseamna insa aceste toate specificatii? Este normal sa fiti putin confuzi cand cititi de exemplu urmatoarea specificatie pe spatele cutiei: 802.11ac Wireless-AC1900 2.0 dual band, selective, single band sau simultan 1900ghz. Si asta pentru ca sunt destul de multe cifre chiar si pentru cei mai tehnici dintre noi. Si daca e usor sa intuiesti ca o cifra mai mare inseamna performante mai bune, asta nu te ajuta sa nu dai bani in plus pe un router subperformant sau sa platesti o suma mare de bani pe ceva ce nu ai nevoie.

 

Versiunile 802.11 a/b/g/n/ac. Ce inseamna?

 

Lucrurile nu sunt chiar atat de grele, veti vedea in cele ce urmeaza. Standardele wi-fi poarta denumirea 802.11. Urmate de a, b, g, n si mai nou ac. Aceasta litera va spune care este versiunea de wi-fi a device-ului. Aceste versiuni sunt compatibile atat cu variantele mai vechi cat si cu cele din viitor. Astfel un router de versiunea a este compatibil cu standardul wi-fi n sau ac, iar un router de versiunea ac va fi compatibil si cu un standard din seria b, mai vechi. Diferenta este facuta de viteza routerelor wireless care va fi limitata de capacitatea versiunii routerului. Versiunile 802.11 a/b/g sunt invechite, iar versiunile 802.11/n sau 802.11 ac sunt cele relevante, cele mai nou si cele despre care scriem in acest articol.

 

Single / dual band: 2,4ghz sau 5ghz

 

Acum ca am trecut de prima linie de specificatii vom vorbi despre single band sau dual band. Toate comunicatiile wireless utilizeaza o banda de frecventa, pe care ni le putem imaginatia ca niste sosele pe care circula informatiile noastre. Routerele cu standard wireless 802.11 a/b/g toate functionau pe 2,4ghz. Odata cu versiunile 802.11 g/ac, banda de frecventa suporta 5ghz. Aceasta a fost un pas necesar deoarece banda deja ingusta de 2,4ghz devenise deja aglomerata. Si asta deoarece toate device-urile pe care le conectam prin bluetooth, cuptoarele cu microunde, camerele de supraveghere sau telefoanele cordless folosesc banda de 2,4ghz. Cele care folosesc banda de 2,4ghz se numesc single band, iar cele ce folosesc (sau pot fi mutate in 5ghz_ se numesc dual band. Deoarece incorporeaza radiouri separate ce pot transmite date pe ambele benzi de frecventa. Exista un dezavantaj tehnic pe benzile de frecventa mai inalte. Distanta la care pot fi transmise pachetele se micsoreaza atunci cand sunt obstacole in drum (pereti, obiecte voluminoase, camere, etc). Semnalele din frecventa inalta pierzandu-si din forta. De aceea auziti fara probleme basii vecinilor de la parter dar nu si sunetele inalte (frecventele mai inalte) ale vecinilor de la etajul 2.

 

Router simultan sau selectiv?

 

Device-urile dual band se impart in alte doua categorii: selective si simultane. Routerele selective va permit sa alegeti una din cele doua frecvente in timp ce cele simultane va permit sa transmiteti / primiti date pe ambele frecvente. Ceea ce va permite sa va configurati singuri balanta intre viteza si semnal. Televizorul smart sau calculatorul personal localizate langa router vor fi setate pe banda de 5ghz pentru viteza, iar tableta, laptopul sau telefonul mobil (ce le vei folosi si in alte zone din casa) vor avea nevoie de semnal mai puternic, deci vor fi utilizate fara probleme in banda de frecvente de 2,4 ghz.

 

Clasa routerelor AC-urile

 

Pe langa numele dat de producator, veti vedea ca apare o alta denumire comuna mai multor branduri: AC750. Acest numar este foarte important si nu trebuie neglijat intrucat va spune care este viteza maxima pe care fiecare dintre cele doua frecvente o pot accesa. Cu cat numarul este mai mare cu atat viteza este mai mare. Evident aceste viteze sunt maxime teoretice, vitezele reale de transfer fiind in fapt undeva sub jumatate. Astfel pe un router high end AC1750 veti avea o viteza de 260-350 mbs si asta doar in cazul in care dispozitivul dvs. (tableta, smartphone sau laptopul) incorporeaza standardul dual band de 5ghz si sa fie echipat cu ultimul adaptor AC1600.

 

Ce router trebuie sa cumpar?

 

La ce sa va uitati atunci cand cumparati un router nou? Evident atunci cand dorim sa cumparam un lucru nou, ne dorim sa avem parte de un produs de top. Insa, asa cum am mentionat si la inceputul acestui review, intr-un apartament sau in cazul utilizarii personale a tehnologiei wireless, este posibil sa nu avem nevoie de cea mai mare viteza sau de un semnal care “sa bata” sute de metri. Am plati mai multi bani si evident am face o risipa.

Primul lucru pe care trebuie sa il verificati de la routerul ales este viteza. Iar aici veti avea nevoie de specificatiile mai sus prezentate (banda 5ghz, standard n sau ac respectiv simultan sau selectiv). Si pretul este deosebit de important gasim routere wireless ieftine cu preturi incepand de la cateva zeci de lei ale unor producatori consacrati precum TP-Link, D-Link sau Tenda dar si routere ce ajung sa coste undeva pe la 1900 de lei, din gama celor mai performante modele de la D-Link, Netgear sau Linksys.

Inainte de a pune mana pe cel mai rapid router asigurati-va ca laptopul, tableta si smartphone-urile dvs. pot functiona la aceste viteze superioare, in caz contrar desi router-ul va permite o viteza maxima nu veti beneficia nicicum de ea. Verificati compatibilitatea adaptorului wi-fi al dispozitivului pe care il veti folosi conectat wireless, astfel incat sa fie de cel putin aceasi clasa precum cea a routerului.

Verificati apoi distanta pentru care aveti nevoie de conexiune la internet wireless de la un router. Pentru o distanta mai mare si semnal mai bun la departare, routerul ce poate lucra in banda de 2,4ghz este cel mai bun, chiar daca viteza de transfer este mai mica. De asemenea, daca puteti cumpara un router caruia ii puteti inlocui antenele ar fi grozav.

Un alt factor ce ar trebui luat in considerare la cumpararea unui router este numarul de conexiuni simultane pe care router-ul il poate permite. Desi versiunea n permite 30 de conexiuni, in cazul in care doriti sa puneti la dispozitie la mai multe persoane internetul dvs. (in bloc sau sunteti un maniac al petrecerilor) va recomandam atunci versiunea ac, ce creste nr. de conexiuni simultane de smartphone-uri, laptopuri, tablete pana la 100.

Daca aveti nevoie de control si vreti sa cunoasteti ce fel de trafic are loc in routerul vostru va recomandam sa aruncati un ochi la interfata de administrare si la firmware-ul routerului. Unele dintre modele va permit sa setati mai multe parole, sau chiar sa blocati anumite adrese de internet. Veti putea seta chiar limitele de banda, o limita pentru cei ce locuiesc sau lucreaza in locatie si alta pentru vizitatori. Unele routere vin cu alte functii utile precum usb 3.0 sau posibilitatea de a conecta direct la router printerul dvs. (din oferta eMAG Routere la pret redus)

Routere Wireless recomandate – modele si preturi

Foarte important este sa va asigurati ca routerul are mufe ethernet, astfel incat atunci cand aveti nevoie de viteza sa va puteti conecta direct prin cablu la conexiunea dvs. de internet.

Exit mobile version