Cum poti afla daca un site / magazin online (sau nu) este serios? In cazul in care doresti sa cumperi un produs si astepti de la acesta o garantie mai mare in timp, intereseaza-te de seriozitatea magazinului online. Iar daca impresiile si parerile celor ce comenteaza atat pe site-ul propriu cat si pe forumuri pot fi influentate de factori precum: cenzura – fie directa fie indirecta prin faptul ca respectivul magazin sponsorizeaza respectivul forum – sau prin angajarea acelor deja renumiti trolli ce scriu articole la comanda, o metoda foarte buna de a afla bunele intentii si practici ale unui magazin este aceea de a cauta informatii despre relatiile acestuia cu tertii. Pare o misiune imposibila, insa ai la dispozitie mai multe informatii ce le poti culege gratuit din bazele de date online: portalul instantelor de judecata , arhiva electronica , rotld.ro dar si www.mfinante.ro

Tot ceea ce trebuie sa faci este sa introduci datele firmei respective (nume sau CUI) pe respectivele portale si sa cauti urmatoarele informatii:

  • datele de contact (nume, sediu, cui) ale magazinului online sunt obligatoriu de mentionat in sectiunea contact (precum si linkul catre protectia consumatorului ANPC). In caz ca site-ul respectiv nu mentioneaza aceste date … ei bine inseamna ca vei cumpara de la o persoana fizica, firma fantoma. Practic de la un nene de la semafor ce si-a facut un site;
  • sunt multe procese pe portal deschise de furnizorii magazinului respectiv pentru neplata? Practic, o firma ce nu isi plateste furnizorii, angajatii sau au deschise procese pentru diferite infractiuni si abateri, evident nu va garanta unui simplu client respectarea legii sau a contractului incheiat la furnizarea unui produs sau serviciu online. Aceste informatii le gasesti pe portalul instantelor de judecata (tribunale, judecatorii, curti de apel, tribunale specializate comerciale) mentionat mai sus.
  • proprietarul (firma) figureaza pe www.mfinante.ro cu sediu social activ? Firma respectiva este inca in functiune? O firma care nu respecta aceste criterii cu siguranta este ofirma in dificultate care nu o mai duce mult si pe care nu te poti baza ca isi va onora obligatiile de garantie in cazul electronicelor sau de returnare a banilor in cazul cumparaturilor de imbracaminte si incaltaminte.
  • firma din spatele magazinului online care administreaza site-ul este aceasi cu societatea care detine respectivul site? Compara datele de contact de pe site cu cele ale detinatorului pe rotld.ro . Un detinator diferit inseamna ca societatea vanzatoare a produselor este un administrator al site-ului respectiv si iti poate ridica semne de intrebare de ce un magazin serios nu a preluat un domeniu propriu.
  • firma respectiva, proprietarul magazinului online, figureaza in arhiva electronica cu credite bancare? Daca da, in marea majoritate a cazurilor inseamna ca aceasta a fost deja verificata de catre o institutie bancara finantatoare, aceasta uitandu-se cu mare atentie la profilul complet al acestui magazin: orice reclamatie, amenda sau control soldat cu o decizie nefavorabila reprezinta un semnal de alarma. Practic, o societate cu credite bancare nu va risca sa ii apara procese pe rol de la clienti nemultumiti sau furnizori neplatiti si nici sa isi strice imaginea in piata.
  • cautarea (in google) a propriilor ridicari in slavi pe blog-ul magazinului. Daca un magazin a umplut primele pagini in google pe keyword-uri cheie precum : este magazinul ( de exemplu) Zorilestore.ro de incredere, atunci inseamna ca acest magazin are o problema, si tot ceea ce doreste este sa ascunda din rezultatele cautarilor (mai exact sa le mute intr-o pagina la care nu vei avea rabdarea sa ajungi) parerile, experientele si impresile negative ale clientilor exprimate in mediul online.
CITESTE SI:  Practici inselatoare: FALSELE REDUCERI de preturi la EVOMAG.RO

Vezi si:

Daca vei considera util acest articol, te rugam sa il share-uiesti si in social media (ai la dispozitie sub titlu un tool ajutator). Multumim si spor si atentie la cumparaturi!

vivre.ro
Free Divi WordPress Theme, Find new Free Android Games at dlandroid24.com