depurtat.ro

Cel mai mare ştrand cu apă sărată din România, având o suprafaţă de aproximativ 5.200 de metri pătraţi, a fost deschis, sâmbătă, la Praid (Harghita), investiţia, în valoare de 1,55 milioane de euro, fiind realizată integral din fondurile salinei din staţiune. Strandul cu apa sarata de la Praid – Harghita a fost amenajat pe amplasamentul strandului vechi, deteriorat şi închis de mai multi ani. Potrivit şefului Serviciului Turism de la Salina Praid, Ilie Colorian, Strandul cu apa sarata Salina Praid se întinde pe o suprafaţă de 5.200 de metri pătraţi, din care luciul de apă este de 1.942 de metri pătraţi. Ştrandul are două bazine pentru copii, pornind de la 60 de centimetri adâncime, care creşte treptat până la 90 de centimetri şi apoi până la adâncimea maximă de 1,20 metri.

yves-rocher.ro

 

Salina Praid era deja in memoria colectiva drept unul dintre putinele locuri din Judetul Harghita de care iti poti aminti atunci cand te gandeai la o vacanta in Harghita. Iar pentru cei ce mai nou apeleaza pentru relaxare si noi emotii, lasand in urma city break-urile in strainatate, au acum un loc in care se pot relaxa alaturi de copii fara ca acestia sa se plictiseasca. Turistii care viziteaza Salina Praid pentru tratamentul cu aer sarat, la 120 de metri adancime, isi pot completa astfel terapia cu bai relaxante in apa sarata.

 

”Între bazinele destinate copiilor şi piscina mare, dotată cu un bar şi care are adâncimea de 1,60 metri – există o zonă de trecere de un metru, sub un pod, o zonă de interconectre a bazinelor. Este cel mai mare ansamblu de acest gen din Transilvania şi din România“, a declarat şeful Serviciului Turism de la Salina Praid, Ilie Colorian. Zona de plaja acopera o suprafata de 2.478 de metri patrati si se intinde de-a lungul bazinelor, dar si pe o terasa amplasata pe acoperisul unei cladiri care face parte din ansamblu. Pentru cei care nu vor sa se intinda pe nisip, sunt asigurate 540 de locuri pe sezlonguri.

În clădirea cu etaj funcţionează o linie de autoservire, bucătăria, un bar, o terasă-restaurant descoperită şi una acoperită, iar la parter se află un magazin de prezentare şi de desfacere a produselor proprii salinei, vestiarele, duşurile, toaletele, precum şi un punct de prim-ajutor, cu personal medical pregătit să acorde asistenţă celor care au nevoie.

Strandul Praid – Baza de agrement/ tratament se afla in apropierea intrarii in mina de sare, la aproximativ 200 m, oferind 2 bazine exterioare (pentru adulti si copii) cu apa sarata, dotate cu vestiare, dusuri, locuri pentru plaja, bar si fast-food cu terasa de vara.

Apa caldă menajeră şi pentru duşuri este produsă de instalaţii solare. “Este ca în occident, nu am mai văzut un alt ştrand ca acesta în România”, a spus o turistă din Timişoara, iar un bărbat din Piatra Neamţ, care a văzut proiectul ştrandului pe site-ul Salinei Praid, a afirmat că “este mai frumos în realitate decât pe internet”. Sâmbătă, înainte de inaugurarea oficială, programată la ora 14.00, intrarea în ştrand a fost liberă, iar câteva sute de persoane au profitat de ofertă ca să viziteze complexul şi să facă o baie în apa sărată.

flanco.ro/

Strandul sarat si baile calde la vana sunt alimentate cu apa sarata pompata din mina Gh. Doja. Aceasta apa, care dupa o stationare de cateva luni in bazinul din subteran, isi dobandeste o salinitate foarte mare, formeaza o atractie aparte, deoarece esueaza orice tentativa de inot, turistii plutesc neputinciosi la suprafata, asemanator unor dopuri de pluta. Aceste bai sarate, prin raritatea apei saline superconcentrate, atrag tot mai multi turisti si vizitatori, atat din imprejurimi cat si de peste hotare, si constituie, pe langa baza de tratament din salina, un impotant potential turistic cu latura curativa si de agrement. Apa care se gaseste aici are o concentratie foarte mare de sare si este transporata prin tevi de fier de la o distanta de aproximativ 1,5 km dintr-un put forat care are o adancime de cca 2000 m. Apa poate ajunge la o temperatura de 46 grade C. 

 

Salina Praid Judetul Harghita

Salina Praid se afla in judetul Harghita, Transilvania, este una dintre cele mai mari saline din Europa, de mare importanta turistica a zonei, aici activand o baza de tratament. Aceasta cuprinde trei cabinete medicale, un spital si un strand cu apa sarata. Speleoterapia si climatoterapia sunt doua dintre procedurile aplicate aici ce folosesc aerul din mina pentru tratarea astmului, a alergiilor sau a bronsitelor, iar baile sarate si fierbinti au in vedere anihilarea reumatismului.

Primul nivel al Salinei Praid din Judetul Harghita este dedicat turistilor pentru refacerea organismului, dar si pentru divertisment: cafenele, biliard, locurile de joaca pentru copii, un muzeu, o galerie cu vinuri si o biblioteca. Exista si o capela micuta in Salina Praid, unde credinciosii se pot ruga.

La rândul său, constructorul Ioan Petrea de la Izorep Târgu Mureş a afirmat că Strandul cu apa sarata de la Praid – Harghita “depăşeşte, din punct de vedere arhitectural, orice construcţie de gen ridicată până în prezent în România”, iar calităţile terapeutice sunt “de necontestat”, apa din bazine fiind una dintre cele mai bogate în sare din ţară şi având o concentraţie de 220 de miligrame de clorură de sodiu pe litru. Potrivit şefului Salinei Praid, Seprodi Zoltan, investiţia în amenajarea ştrandului se ridică la 1,55 milioane de euro şi a fost asigurată în întregime din fondurile salinei.

Deschiderea ştrandului este doar “primul pas” dintr-un proiect amplu de dezvoltare turistică a Salinei Praid. “Urmează, după acest prim pas, un hotel de patru stele vizavi de ştrand, care necesită fonduri mari, cam 15 milioane de euro conform studiului de fezabilitate, pe care îl vom construi împreună cu parteneri privaţi şi din fonduri europene, realizarea unei zone de camping faţă în faţă cu baza de tratament din staţiune şi dezvoltarea bazei de tratament din salină cu un nivel mai jos, pe care o vom amenaja într-un stil neconformist. De asemenea, intenţionăm să separăm zona de agrement de cea pentru tratament, astfel încât persoanele suferinde să se poată bucura de linişte şi de intimitate, dar nu vor lipsi de aici şi punctele de distracţie”, a explicat directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltan.

Unitatile de cazare din zona Salinei Praid nu sunt foarte multe, dar ofera conditii acceptabile, oricum mult peste ce te-ai putea astepta la o zona ce nu a beneficiat in ultimii ani de dezvoltarea specifica marilor orase sau statiuni turistice consacrate. Turistii se pot orienta pentru locuri de cazare din hoteluri sau pensiuni.

locuri de cazare in zona Salinei Praid – Harghita

El a susţinut, însă, că pentru realizarea acestor obiective “este nevoie şi de voinţă politică”, întrucât “salina este 51 la sută a statului şi 49 la sută a Fondului de Proprietate”. Conducerea Salinei Praid speră că investiţia în ştrandul din staţiune va fi recuperată în scurt timp. Costul unui bilet la Strandul cu apa sarata de la Praid – Harghita este de 25 de lei pe zi pentru adulţi şi de 15 lei pentru copii, ştrandul funcţionând zilnic, între orele 10.00 şi 20.00. Joia şi sâmbăta există şi program de seară, între orele 21.00 şi 23.00. Studiul de fezabilitate al proiectului privind construirea ştrandului din staţiunea Praid a fost aprobat în 2012, iar anul trecut, în aprilie, au început lucrările în valoare de 1,55 milioane de euro, realizate din fondurile proprii ale Salinei Praid. Salina Praid se află în subordinea Companiei Naţionale a Sării – Salrom.

answear.ro