Viena (Vienna) al 10-lea an la rand considerat a fi cel mai bun oras din lume in care sa locuiesti. Topul ia in considerare in principal factori socio economici care nu tot timpul reusesc sa prezinte adevarata frumusete a unui oras. Viena, capitala imperiala a Europei, nu se remarca doar prin arhitectura si istoria bogata, ci si prin numeroasele si aglomeratele Targuri de Craciun. Hai in cele ce urmeaza sa vedem care sunt cele mai frumoase targuri de Craciun vieneze (Vienna Christmas Markets). Voi incepe cu Rathaus Christmas Market, ce se detaseaza ca fiind cea mai veche si impunatoare piata de Craciun, fiind situata in inima Vienei in parcul primariei Fotografiile de mai jos sunt personale cat si puse la dispozitie de portalul de travel TravelisFun.eu.

Pentru inceput insa, merita mentionat ca perioada sarbatorilor in Viena incepe inca din 15 Noiembrie, zi in care se deschid majoritatea pietelor si targurilor ce sarbatoresc Craciunul. Nu mai putin de 10 targuri de Craciun faimoase (si de traditie) primesc zemilioane de vizitatori in mai putin de 5 saptamani!

Cea mai buna perioada in care puteti vizita targurile de Craciun din Viena este cea cuprinsa intre mijlocul si finele lunii Noiembrie, de altfel este si perioada in care preturile biletelor de avion este unul decent. Asta inseamna ca pentru un bilet dus-intors Bucuresti-Vienna nu ar trebui sa platiti mai mult de 80 de euro de persoana, indiferent ca apelati la Austrian Airlines sau la Tarom. PS: De regula pretul biletelor de avion Tarom include si un bagaj de cala de 23 kg.

Sa revenim insa la topicul nostru: care sunt cele mai frumoase piete si targuri de Craciun din Viena. Vom incepe cu cea mai renumita, Rathaus Christmas Market situata in parcul din fata primariei orasului.

 

Cel mai vechi targ de Craciun din Viena – Rathaus

 

Rathaus Christmas Market isi deschide portile pe 15 Noiembrie si poate fi vizitat pana pe 26 decembrie in intervalul orar 10:00 – 21:30. Intrarea este libera, ca in toate targurile de Craciun vieneze, si se ajunge foarte usor fie cu metroul U2 (linia mov) la statia Rathaus fie mergand pe jos de la MariaHilfer strasse, prin fata Museum Quartier trecand printre cele doua muzee gemene din Maria Theresien Platz.

Intrare Targ de Craciun Rathaus Viena

 

Piata de Craciun din Rathaus este cea mai veche si cea mai mare din Viena, acesta fiind si motivul pentru care este si cea mai aglomerata. Desi a fost deschisa in secolul al 13-lea – deci acum aproape 800 de ani! – , actuala locatie este folosita din anul 1975. Anual, targul de Craciun Vienez Rathaus atrage nu mai putin de 3,6 milioane de vizitatori!

 

 

Odata ajunsi in parcul Rathaus, veti fi uimiti de numeroasele standuri din lemn de unde veti cumpara vin fiert (rosu sau alb), o varietate de punch-uri cu alcool sau fara pentru cei mici. Oferta de mancaruri este bogata, de la traditionalii crenwursti austrieci si langosi unguresti pana la mai americanestii burgeri. Sfatul nostru este sa gustati nu sa va infruptati, pentru ca la numai 3 minute de mers pe jos veti putea ajunge la Centimeter, un lant de restaurante cu mancare mai pe gustul romanilor (costite, mamaliga, ciorbe) unde un meniu mai mult decat indestulator nu ar depasi 25 de euro.

 

 

Nu veti duce lipsa nici de suvenirurile personalizate, la Rathaus veti gasi numeroase standuri cu articole lucrate manual din lemn, sticla sau ceramica. Si cu exceptia a doua standuri, veti observa ca toate suvenirurile (cani personalizate, jucarii din lemn, decoratiuni de brad, ciorapi din lana, caciuli din blana) sunt originale si lucrate manual, nu veti gasi chinezariile din plastic colorat cu care suntem obisnuiti la targurile de Craciun din Bucuresti de exemplu. Preturile nu sunt chiar foarte ieftine, caz in care, daca doriti sa va intoarceti cu ceva acasa de la aceasta piata traditionala de Craciun, puteti comanda un vin rosu fiert (Rote Gluhwein) ce costa 4 euro, sa platiti “garantia” de 4 euro pentru cana de vin si la plecare sa rugati vanzatorul sa vi-o impatureasca. Canile de vin din majoritatea targurilor de Craciun vieneze sunt personalizate.

 

 

Tot in Rathaus park, odata cu inceperea sezonului de iarna, primaria Vienei inaugureaza an de an un patinoar foarte cochet, patinoar ce nu l-am gasit deloc foarte aglomerat. Intrarea in patinoar se face in limita locurilor disponibile astfel incat sa nu simtiti ca aruncati banii degeaba. Locurile speciale de patinat pentru copii sunt de asemenea bine delimitate iar atmosfera este foarte placuta.

In concluzie, daca ajungeti in capitala Austriei in noiembrie – decembrie neaparat trebuie sa vizitati Rathaus Christmas Market! Chiar daca este destul de aglomerat, parcul va ofera micile placeri reprezentative pentru spiritul vienez: mancare traditionala, punch si vin fiert, distractie pe patinoar, acces usor la mijloacele de transport si caracterul cosmopolit al unui oras cu istorie!

Exit mobile version