Progresele din tehnologie apar des și rapid, mai ales când este vorba de industria televizoarelor. Sa nu uitam ca in doar 10 ani am trecut de la ecrane plate bazate pe plasma, la LCD-urile non-HD si imediat HD, apoi am trecut prin febra televizoarelor 3D, au aparut televizoarele cu ecran LED si totodata ciudatele televizoare curbate de la Samsung, a aparut rezolutia 4K Ultra HD parca mai ieri, inca ne este neclar care este diferenta intre un ecran QLED si un ecran OLED si deja in magazine ne inspiram imaginatia in culorile si grafica perfecta a televizoarelor 8K.
În ciuda faptului că oamenii abia încep să înțeleagă ideea de televizoare 4K, se pare că televizoarele 8K isi fac un loc din ce mai confortabil in oferta magazinelor de electronice, iar pretul acestora se apropie de cel la care gandul achizitionarii apare din ce in ce mai des.
In 2019 la Expoziția de Electronice de Consum de la Las Vegas și la IFA Berlin, televizoarele 8K au dominat sălile de expoziție și au fost subiectul știrilor în întreaga lume. Realitatea de a avea în camera de zi unul dintre aceste televizoare incredibile pare că a sosit.
Fără îndoială, televizoarele 8K vor schimba asteptarile noastre de la conținutul TV, cam la fel cum 4K a fost un uriaș salt tehnologic. Prezentate lumii pentru prima oară în 2013, a fost nevoie de cinci ani pentru ca beneficiile televizoarelor 4K să fie conștientizate pe deplin, productia sa creasca si evident pretul de vanzare al acestora sa fie la un nivel acceptabil.
Deși va dura o vreme ca televizoarele 8K să devină și ele un element obișnuit în locuințele din întreaga lume, a existat un impact incontestabil în cazul primelor modele. Cifrele sunt uluitoare, cei 7.680 pe 4.320 de pixeli care alcătuiesc 8K producând imagini alcătuite din 33 de milioane de pixeli. Chiar și de aproape, detaliul este remarcabil. Așadar, cum anume funcționează un televizor 8K? Și pe care ar trebui să îl cumpărați dacă abia așteptați să puneți mâna pe cea mai recentă tehnologie? Pentru a va ajuta in a gasi raspunsul care se potriveste nevoii dvs in materie de tehnologie TV, va recomandam acest Ghid despre Televizoarele 8K.
Televizor QLED sau Televizor OLED?
Intro-ul anterior si-a dorit sa faca o mica istorie a tehnologiei din spatele ecranelor televizoarelor smart si doar pentru a sublinia faptul ca atunci cand vine vorba de un televizor ce poate oferi o experienta superioara si o calitate a imaginii desavarsite putem vorbi doar de un televizor Ultra HD sau (pentru cei ce considera ca merita sa cheltuiasca cateva mii de euro) de un 8K.
Ecranele acestor televizoare sunt potentate de trei tehnologii mari si late: LED, QLED si OLED. LED-urile sunt deja clasice insa este bine de stiut ca QLED-ul este tot un LED insa imbunatatit de cei de la Samsung si oferit pietei sub numele de Quantum Dot LED TV.
QLED inseamnă Quantum Light Emitting Diode (diodă emițătoare de lumină cuantică), în timp ce OLED inseamnă Organic Light Emitting Diode (diodă emițătoare de lumină organică). Acea diferență de o literă și un cuvânt poate părea subtilă, dar este chiar uriașă prin prisma capacităților fiecărei forme de tehnologie.
OLED nu are lumină de fundal și, ca urmare, poate crea nuanțe perfecte de negru și un contrast incredibil. Dar, de asemenea, poate fi văzută foarte clar din orice unghi, integrată în cele mai subțiri televizoare imaginabile și folosită chiar și într-un televizor curbat.
Un televizor 8K QLED folosește tehnologie LCD cu o peliculă de puncte cuantice deasupra. În loc să fie o nouă formă de tehnologie, aceasta este doar o extensie a LCD. Insa important de mentionat este faptul ca QLED-ul ofera imagini incredibile la un pret mai mic ca la un OLED, caz in care in decizia dvs. de achizitie ar trebui sa aveti in vedere daca merita pretul platit in plus pentru o calitate a imaginii marginal imbunatatite.
OLED este mai bun ca QLED?
Da. Insa asa cum am scris si mai sus, marginal. Iar pretul platit pentru un OLED este de regula cu 30% mai mare decat un QLED.
Deși televizoarele 8K mai au până vor deveni cu adevărat convenționale, deja există câteva produse pe piață. Totuși, multe dintre acestea folosesc în prezent LCD, care este comun de câțiva ani.
Televizoarele cu LCD care folosesc pelicula de puncte cuantice – Quantum Dots -, precum televizoarele QLED Samsung, încă utilizează o lumină de fundal. Asta înseamnă că ecranele nu pot fi la fel de subțiri ca la televizoarele OLED, care tind sa devina tehnologia dominantă pe piața premium.
Acest lucru este pus, în mare măsură, pe seama diodelor cu autoemisie folosite la OLED. Acestea își emit propria lumină în loc să necesite o lumină de fundal, ceea ce duce la niște culori incredibil de clare. De asemenea, acestea se închid complet când nu este nevoie de ele, creând un negru mai autentic și un contrast puternic, precum și rate de împrospătare incredibil de rapide, ideale pentru filme și jocuri.
Televizoarele OLED de la LG
LG a lansat deja gama de televizoare 8K OLED ce va ofera cea mai înaltă calitate a imaginii. Acest lucru înseamnă că 33 de milioane de pixeli vor avea niște nuanțe de negru incredibil de intense și culori realiste și vor fi integrate într-un ecran care măsoară doar milimetri în adâncime.
Când vine vorba de lansarea unei noi tehnologii, există nevoia de a garanta că fiecare aspect a fost analizat cu atenție. Incursiunea LG în domeniul OLED a necesitat ani de cercetare și dezvoltare pentru a ajunge acolo unde este astăzi – adică în prim-planul mișcării OLED.
Ecranele LG OLED la terti?
LG nu doar si-a imbunatatit gama de televizoare cu ecranele OLED, insa furnizează panouri OLED pentru Sony, Panasonic și Loewe, lucru recunoscut foarte clar in mai multe comunicate de presa. Ecranele LG OLED pot echipa deci televizoarele concurentei insa cele mai bune televizoare OLED le veti regasi tot la producatorul sud coreean ce a investit masiv in aceasta tehnologie pentru a sustine propriile televizoare OLED revoluționare – cum ar fi gama sa de televizoare 4K și incredibilul LG SIGNATURE OLED care surprinde prin grosimea milimetrica.